Kolejny nasz deser i kolejne gofry. Owocowe gofry to pyszna przekąska zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Dodając sporo przepisów na gofry chcemy pokazać, że gofr to nie tylko słodki wafelek z dodatkami na górze, te dodatki równie łatwo można dodać do środka, a wtedy nawet bez owoców, bitej śmietany czy smakowych polew, smakuje wyśmienicie.
Przepis
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 2 banany
- 150 g mąki
- 5 g proszku do pieczenia
Jest to mała porcja na około 8 sztuk. Banany jak widać na zdjęciu mogą być już ciemne, mają one wtedy więcej smaku.
Przygotowanie:
Banany oczywiście obieramy i blendujemy.
Masło z cukrem i jajkami miksujemy aż do osiągnięcia puszystej masy.
Dodajemy banany, mąkę, proszek do pieczenia i dalej mieszamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy.
Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę odpowiednią ilość ciasta w przypadku naszej gofrownicy są to około 3 łyżki.
Przypominamy, że aby gofry były chrupiące, rozkładamy je osobno, nie jeden na drugim na szmatce lub papierze do pieczenia.
Smacznego