Faszerowanie warzyw pozwala wydobyć z nich zupełnie inne smaki i odkryć je na nowo. Jednym z bardzo wdzięcznych tematów do faszerowania są pieczarki, te o dużych kapeluszach. Połączenie kilku prostych rzeczy, które pewnie każdy z nas ma w lodówce i wspomnianych dużych kapeluszy pieczarek pozwoli nam stworzyć bardzo dobre i oryginalne danie. Zapraszamy do wypróbowania i eksperymentowania z faszerowaniem warzyw.
Przepis
Składniki:
- 12 dużych pieczarek
- 150 g gotowanej szynki
- 200 g serka wiejskiego, lub innego twarożku
- garść szpinaku, lub roszponki
- średnia cebula
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Niestety u nas o tej porze ciężko dostać świeży szpinak, dlatego zastępujemy go bardzo popularną w Niemczech roszponką.
Przygotowanie:
Szpinak, lub roszponkę myjemy, suszymy i siekamy na dość duże kawałki.
Odcinamy nóżki od pieczarek i kroimy je w małą kostkę. Kapelusze pieczarek, lekko czyścimy.
Pokrojone nóżki pieczarek, razem z posiekaną cebulą, oraz pokrojoną w kostkę szynką podsmażamy na oleju.
Gdy już farsz będzie podsmażony ściągamy z ognia i dodajemy szpinak/roszponkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dodajemy twarożek i całość mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do pieczarek.
Gotowe pieczarki pieczemy w temperaturze 160’C około 15-20 minut, aż się zarumienią.
Bardzo dobrze smakują one również z grilla.
….Smacznego