Mielone a’la strgonow

fora

Lubimy często eksperymentować, dlatego też postanowiliśmy zrobić coś a’la strogonow, ale z mięsa mielonego i wykorzystać to danie jako sos z mięsem do ziemniaków. Oczywiście można jeść je z chlebem, makaronem, czy ryżem, ale polane nim ziemniaczki są na prawdę pyszne.

Przepis

PRODSkładniki:

  • 1 biała i czerwona cebula (oczywiście można użyć dwie białe)
  • 750 g pieczarek
  • 600 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego
  • 600 ml rosołku
  • 1 łyżka mąki
  • 80 g ogórków konserwowych
  • pół pęczka pietruszki
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 60 g musztardy
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

PRZYGOT2Mięso podsmażamy jak na spagetti, my lubimy dość mocno podsmażyć, i odkładamy na bok.

Grzyby czyścimy, kroimy na dość spore kawałki i podsmażamy z solą i pieprzem. Do smażonych grzybów dodajemy pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę i troszkę dusimy pod przykryciem. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Chwilkę smażymy i dodajemy rosołek. Oczywiście my użyliśmy rosołku z kostki, ale można przygotować go samego.

Dodajemy usmażone mięso, czekamy aż się zagotuje i całość dusimy około 5 minut.

przygot3Odsączamy ogórki i kroimy w malutką kostkę, dodajemy drobno pokrojoną czerwoną cebulkę i posiekaną pietruszkę. Doprawiamy pieprzem i mieszamy.

Śmietanę mieszamy z musztardą, dwoma łyżkami octu z ogórków, cukrem, solą i pieprzem. Wlewamy to powoli do naszego sosu, dokładnie mieszając.

Na koniec dodajemy ogórki z cebulą, całość jeszcze raz mieszamy i danie gotowe do podania.

…Smacznego

glowne