Lubimy często eksperymentować, dlatego też postanowiliśmy zrobić coś a’la strogonow, ale z mięsa mielonego i wykorzystać to danie jako sos z mięsem do ziemniaków. Oczywiście można jeść je z chlebem, makaronem, czy ryżem, ale polane nim ziemniaczki są na prawdę pyszne.
Przepis
Składniki:
- 1 biała i czerwona cebula (oczywiście można użyć dwie białe)
- 750 g pieczarek
- 600 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego
- 600 ml rosołku
- 1 łyżka mąki
- 80 g ogórków konserwowych
- pół pęczka pietruszki
- 200 g kwaśnej śmietany
- 60 g musztardy
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Mięso podsmażamy jak na spagetti, my lubimy dość mocno podsmażyć, i odkładamy na bok.
Grzyby czyścimy, kroimy na dość spore kawałki i podsmażamy z solą i pieprzem. Do smażonych grzybów dodajemy pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę i troszkę dusimy pod przykryciem. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Chwilkę smażymy i dodajemy rosołek. Oczywiście my użyliśmy rosołku z kostki, ale można przygotować go samego.
Dodajemy usmażone mięso, czekamy aż się zagotuje i całość dusimy około 5 minut.
Odsączamy ogórki i kroimy w malutką kostkę, dodajemy drobno pokrojoną czerwoną cebulkę i posiekaną pietruszkę. Doprawiamy pieprzem i mieszamy.
Śmietanę mieszamy z musztardą, dwoma łyżkami octu z ogórków, cukrem, solą i pieprzem. Wlewamy to powoli do naszego sosu, dokładnie mieszając.
Na koniec dodajemy ogórki z cebulą, całość jeszcze raz mieszamy i danie gotowe do podania.
…Smacznego