Ryba zapiekana z pomidorami i fetą

gora

Kolejna nasza propozycja na danie z pomidorami. Uwielbiamy takie słodkie i pachnące pomidory, pasują prawie do wszystkiego. Dzisiaj zrobiliśmy filet z ryby zapiekany z pomidorkami i serem feta. Jest to, nie zliczę już który przepis, gdzie wystarczy połączenie trzech, czterech prostych produktów, żeby otrzymać niepowtarzalne i pyszne danie. Starczy tego pisania i przejdźmy do konkretów.

Przepis

prodSkładniki:

  • 400 g ryby
  • 200 g łagodnego sera typu feta
  • ok, 10 małych pomidorków
  • tymianek (świeży albo suszony)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Wybór ryby pozostawiam do własnego wyboru, mu użyliśmy filety z mintaja, ważne żeby ryba miała zbite mięso (zapobiega rozwalaniu się), poza tym można eksperymentować z gatunkami.

Feta natomiast powinna być dość zbita, będziemy potrzebować dość małych kostek i fajnie jakby nam się nie pokruszyła.

Przygotowanie:

przygot2Pomidorki kroimy na ćwiartki, a fetę w małe kostki. Dodajemy oliwę, kilka gałązek tymianku i mieszamy.

Rybę w zależności od rodzaju porcjujemy na kawałki mniej więcej 10-15 cm. Doprawiamy ją solą i pieprzem.

Rybę kładziemy na papierze do pieczenia, na wierzch układamy pomidorki z fetą i całość zawijamy w papier, należy uważać, żeby pomidory i feta nie pospadały z ryby. Nie żałujemy pomidorów.

przygot1Tak przygotowane paczuszki z rybą wstawiamy do pieca nagrzanego do 200’C (termoobieg 180’C) na koło 30 minut.

Gotowe i pyszne.

….Smacznego

 

 

glowne
Pora na pomidora!

  • Kasia J

    To prawda – już z trzech składników może wyjść coś dobrego.
    Dziękuję za kolejny przepis w akcji pomidorowej 🙂