Dzisiejsza sałatka to pyszne połączenie bardzo różnych smaków. Kwaśnego dresingu, słonego sera, orzeszków i świeżego ogórka. Wszystko to idealnie się komponuje w danie, które za równo sprawdzi się jako dodatek do mięs, oraz jako samodzielna potrawa.
Przepis
Składniki:
- 400 g makaronu (dużego idealnie pasują kokardki, albo rurki
- 100 g suszonych pomidorów
- 50 g orzeszków pinii (można zastąpić innymi niewielkimi orzeszkami, ewentualnie łuskanym słonecznikiem)
- 50 ml jasnego octu balsamicznego
- 80 ml oliwy z oliwek
- pęczek szczypiorku
- pół ogórka
- kilka liści bazylii
- 150 g sera żółtego
- sól
- pieprz
Najlepiej aby żółty ser posiadał intensywny zapach i lekko gorzkawo orzechowy smak. My użyliśmy sera górskiego. Zwykła gołda, czy edamer nie nadadzą intensywnego smaku całej sałatce.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Musi być „al dente”, czyli nie rozgotowany, odcedzamy przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.
Orzeszki pinii prażymy na patelni na rozgrzanej patelni, oczywiście patelnia musi być sucha, nie dodajemy oleju, aż zrobią się złoto brązowe.
Ogórek kroimy w kostkę, usuwając wcześniej nasionka, również żółty ser kroimy na podobnej wielkości kostkę. Suszone pomidory odsączamy z oleju i tniemy w cienkie paseczki. Szczypiorek szatkujemy.
W dużej misce mieszamy ocet balsamiczny z solą i pieprzem, ciągle mieszając dodajemy powoli oliwę z oliwek. Do gotowego dresingu dodajemy suszone pomidory i razem mieszamy.
Dodajemy do miski wszystkie pozostałe produkty. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy poszatkowaną bazylię.
….Smacznego