Sałatka z tuńczykiem na upalne dni

tlo1

Tuńczyk w puszce stał się bardzo popularnym dodatkiem do sałatek. Istnieje wiele różnych odmian sałatek z tuńczykiem. My dzisiaj pokażemy jak można zrobić świetną, orzeźwiającą sałatkę z rybą. Nadaje się ona zarówno jako dodatek do grilla, jak również jako osobne danie. Składników mamy sporo, ale przygotowanie jej nikomu na pewno nie sprawi trudności. Więc do dzieła, zapraszamy do spróbowania sałatki z tuńczykiem na upalne dni.

Przepis

produkty1Składniki:

  • 3 pomidory (pamiętamy, że pomidory muszą pachnieć, jak nie pachną, nie mają też smaku)
  • 2 papryki
  • 1 ogórek
  • 1 duża cebula (albo 2-3 mniejsze)
  • ok. 10 listków świeżej mięty
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • puszka tuńczyka w oleju
  • łyżka kaparów
  • ok. 10 oliwek
  • 1 cytryna
  • 1 płaska łyżeczka soli

warzywa1Z każdą sałatką warto eksperymentować, jeżeli są składniki, których ktoś nie lubi, śmiało można z nich zrezygnować, albo dodać inne ulubione elementy. Jak dostajemy przepis na jakąś sałatkę, za pierwszym razem zawsze staramy się zrobić dokładnie tak jak jest w recepturze, ale już drugi, trzeci raz bardzo rzadko przygotowujemy ją dokładnie według opisu. Zawsze coś zmieniamy dopasowując ją do swoich gustów i produktów. Pamiętajmy również, że prawie każdy tuńczyk, pomidor, czy nawet cebula smakuje troszkę inaczej. Dlatego to co u kogoś jedliśmy i bardzo nam smakowało, nie zawsze zależy od przepisu, ale również od odmian i jakości składników.

Przygotowanie

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W sałatkach staramy się abo wszystkie produkty były tej samej wielkości. Proponuję kroić w kostkę ok. 1cm

przygot11Paprykę i ogórka również kroimy w podobnej wielkości kostkę co pomidory

Cebule obieramy i siekamy, cebula jest ostra więc śmiało może być dużo drobniej posiekana niż warzywa.

Wszystkie posiekane już warzywa wkładamy do miseczki, dodajemy posiekane listki mięty, sól i ocet winny. Całość mieszamy. Wymieszane warzywa skrapiamy oliwą z oliwek.

Gotujemy jajka, siekamy je na dość duże kawałki i przykrywamy nimi sałatkę.

Odsączamy tuńczyka z oleju i układamy na jajkach, następnie tak samo robimy z kaparami i pokrojonymi w plasterki oliwkami.gotowe11

Cytrynę kroimy na plasterki, nakłuwamy je widelcem, żeby puściły soki i układamy na sałatce.

Przed podaniem sałatkę chłodzimy około 1-2h w lodówce.

…Smacznego

glowne1

Pobierz przepis PDF.