Kotleciki z kalafiora

przygot21

Dzisiaj przedstawiamy przepis na bardzo proste i pyszne kotleciki z kalafiora. Danie nie tylko dla wegetarian, świetnie zastępują mięso w codziennym obiedzie. Pewna osoba, jak jadła je pierwszy raz myślała, że są to kotlety mielone z ryby, więc można oszukać ludzi, którzy nie przepadają za daniami z warzyw. Polecamy kalafior troszeczkę inaczej, niż tylko gotowany z bułką tartą. Naprawdę jest pyszny.

Przepis

produkty2Składniki:

  • średniej wielkości kalafior ok. 1kg
  • ok. 6 łyżek bułki tartej
  • jajko
  • wegeta
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

przygot23Kalafior rozdzielamy na mniejsze części, będzie się szybciej gotował. Następnie gotujemy około 40 minut, do czasu, aż zrobi się miękki.

Przy pomocy praski, lub ubijaka do ziemniaków, rozdrabniamy kalafior. Nie musi być papka, nawet lepiej jak widać malutkie cząstki.

Dodajemy do kalafiora jajko, około 6 łyżek bułki tartej i przyprawiamy.

Formujemy placuszki i smażymy na olejprzygoto22u. Jak przy przewracaniu na drugą stronę placuszki będą się rozwalać, dodajemy troszkę bułki tartej.

Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, żeby odciekły z tłuszczu.

Propozycja podania:

propoz21

 

 

 

 

 

Gotowe …Smacznego.

gotowe2Pobierz przepis PDF