Mimo że wiosna w tym roku się spóźnia, to świeże owoce już goszczą na naszych stołach. Jak co roku uwielbiamy jeść truskawki pod każdą postacią. Dzisiaj przygotowaliśmy pyszny deser w słoiczku. Nie tylko super wygląda, ale równie dobrze smakuje.
Przepis
Składniki:
- 150 g masła
- 175 g mąki orkiszowej
- 40 g płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 175 g cukru
- 180 ml maślanki
- 50 g mielonych migdałów
- 300 g truskawek
- 3-4 kiwi
- 200 g mascarpone
- 50 g śmietany
- sok z cytryny
Składniki wystarczają na przygotowanie około 12 deserów.
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól.
Jajka ucieramy mikserem z cukrem.
Masło rozpuszczamy, lekko studzimy i mieszamy z maślanką.
Wszystko razem mieszamy, dodajemy migdały i miksujemy, aż do połączenia się składników.
Teraz potrzebujemy albo formę na muffinki, albo inne małe formy wielkością przypominające słoiczki w których będziemy podawać deser. Lepiej żeby foremki było trochę większe, bo zawsze można lekko poprzycinać ciasto.
Wypełniamy 12 foremek ciastem i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180’C.
Truskawki kroimy na małe kawałki, odkładamy na bok 2-3 łyżki pokrojonych truskawek (przydadzą się do dekoracji), a resztę miksujemy (blendujemy) z mascarpone i śmietaną. Przyprawiamy cukrem i sokiem z cytryny.
Kiwi obieramy i kroimy w małą kostkę.
Upieczone i wystudzone ciastka przekrawamy na pół. Dolną połówkę układamy na spodzie słoiczka, kładziemy warstwę kiwi i przykrywamy drugą połówką ciasta. Na górę nakładamy krem truskawkowy i dekorujemy kawałkami truskawek.
Dobrze jest trochę schłodzić deser przed podaniem, wtedy krem truskawkowy zesztywnieje.
…Smacznego