Deser w słoiczku z truskawkami i kiwi

Mimo że wiosna w tym roku się spóźnia, to świeże owoce już goszczą na naszych stołach. Jak co roku uwielbiamy jeść truskawki pod każdą postacią. Dzisiaj przygotowaliśmy pyszny deser w słoiczku. Nie tylko super wygląda, ale równie dobrze smakuje.

Przepis

Składniki:

  • 150 g masła
  • 175 g mąki orkiszowej
  • 40 g płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 175 g cukru
  • 180 ml maślanki
  • 50 g mielonych migdałów
  • 300 g truskawek
  • 3-4 kiwi
  • 200 g mascarpone
  • 50 g śmietany
  • sok z cytryny

Składniki wystarczają na przygotowanie około 12 deserów.

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól.

Jajka ucieramy mikserem z cukrem.

Masło rozpuszczamy, lekko studzimy i mieszamy z maślanką.

Wszystko razem mieszamy, dodajemy migdały i miksujemy, aż do połączenia się składników.

Teraz potrzebujemy albo formę na muffinki, albo inne małe formy wielkością przypominające słoiczki w których będziemy podawać deser. Lepiej żeby foremki było trochę większe, bo zawsze można lekko poprzycinać ciasto.

Wypełniamy 12 foremek ciastem i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180’C.

Truskawki kroimy na małe kawałki, odkładamy na bok 2-3 łyżki pokrojonych truskawek (przydadzą się do dekoracji), a resztę miksujemy (blendujemy) z mascarpone i śmietaną. Przyprawiamy cukrem i sokiem z cytryny.

Kiwi obieramy i kroimy w małą kostkę.

Upieczone i wystudzone ciastka przekrawamy na pół. Dolną połówkę układamy na spodzie słoiczka, kładziemy warstwę kiwi i przykrywamy drugą połówką ciasta. Na górę nakładamy krem truskawkowy i dekorujemy kawałkami truskawek.

Dobrze jest trochę schłodzić deser przed podaniem, wtedy krem truskawkowy zesztywnieje.

…Smacznego