Zapiekane cannelloni z kurczakiem i grzybami

Dzisiejsza nasza propozycja to pyszny nadziewany makaron cannelloni z kurczakiem i grzybami. Bardzo dużo przygotowujemy zapiekanek z makaronem. Jak zwykle w tego typu daniach nie mogło zabraknąć sosu beszamelowego, który w połączeniu z pomidorami daje ponadczasowy, tradycyjny smak. Zapraszamy do wypróbowania, na pewno wszystkim będzie smakować.

Przepis

Składniki:

Sos pomidorowy:

  • cebula
  • ząbek czosnku
  • rozmaryn
  • dwie puszki pomidorów
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sos beszamelowy:

  • 20 g masła
  • 25 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 40 g potartego parmezanu
  • sól

Farsz:

  • 300 g pieczarek
  • cebula
  • 400 g piersi z kurczaka
  • oliwa
  • 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
  • pęczek pietruszki
  • 150 g mozzarelli
  • około 20 sztuk rurek cannelloni

Oczywiście sos beszamelowy można przygotować według własnego przepisu, my jednak lubimy eksperymentować nawet z tak podstawowymi daniami i jeśli tylko znajdziemy jakąś inną wersję potrawy to zawsze ją wypróbujemy.

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy, jeżeli używamy świeżego rozmarynu to również go siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebule i czosnek, aż się zeszkli. Dodajemy rozmaryn, pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.

Do przygotowanie sosu beszamelowego rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy mąkę i mocno mieszamy, aż osiągnie złoto-brązowy kolor. Dodajemy powoli mleko i śmietanę, ciągle mieszając. Gotujemy około 10 minut, często mieszając. Na koniec dodajemy parmezan i przyprawiamy solą.

Przechodzimy do wykonania nadzienia. Grzyby, cebule i mięso kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i około 3-5 minut podsmażamy mięso. Dodajemy cebulę i grzyby, przyprawiamy tymiankiem i kolejne 5 minut smażymy razem. Dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem, po czym odstawiamy, żeby się trochę wystudziło.

Mozzarellę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do nadzienia. Dokładnie mieszamy i napełniamy nasz makaron. Możemy napełniać surowy, lub lekko namoczony we wrzątku, jak komu wygodniej.

Na dno naczynia wylewamy sos pomidorowy, układamy cannelloni i zalewamy sosem beszamelowym. Całość pieczemy 30-40 minut w temperaturze 200 ‚C (termoobieg 180 ‚C).

Smacznego…

  • Julia Laszuk

    Nigdy nie robiłam cannelloni, czas zacząć bo kocham makarony! 🙂
    https://julias-cooking.com/

    • Polecamy serdecznie, tym bardziej, że możesz je przygotować z czymkolwiek zechcesz.