Sernik to ulubione ciasto Krzysia, ale również specjalność Kasi. Na naszym blogu pojawi się wiele przepisów na serniki. Jako pierwszy sernik kakaowy, idealne połączenie smaku czekolady w postaci ciemnego spodu i posypki, oraz puszystego serowego wnętrza. Moglibyśmy wiele pisać o smaku serników, ale zamiast tego proszę spróbować.
Przepis
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 3 żółtka
Masa serowa:
- opakowanie cukru wanilinowego
- 3 żółtka
- 6 białek (czyli nic się nie marnuje)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 110 g cukru
- 1,5 kg sera na sernik
- 100 g masła
Zamiast margaryny do ciasta można śmiało dodać masło.
Używamy serków już przyprawionych, takich samych jak w Polsce można dostać we wiaderkach. Można je zastąpić serkami homogenizowanymi o smaku waniliowym.
Przygotowanie:
Mąkę na ciasto przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy kakao, cukier, pokrojoną na kawałki margarynę oraz żółtka. Całość wyrabiamy na gładką masę, dzielimy na pół i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Masło na masę serową ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Stopniowo dodajemy ser, 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki mąki ziemniaczanej, cały czas mieszając.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.
Jedną część ciasta z lodówki zetrzeć na tarce o dużych okach, na formę wysmarowaną tłuszczem, albo wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko docisnąć dłonią. Na ciasto wylewamy masę serową i delikatnie ją wygładzamy. Następnie na górę zetrzeć resztę ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 1 godzinę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
….Smacznego