Sernik kakaowy

gora

Sernik to ulubione ciasto Krzysia, ale również specjalność Kasi. Na naszym blogu pojawi się wiele przepisów na serniki. Jako pierwszy sernik kakaowy, idealne połączenie smaku czekolady w postaci ciemnego spodu i posypki, oraz puszystego serowego wnętrza. Moglibyśmy wiele pisać o smaku serników, ale zamiast tego proszę spróbować.

Przepis

Składniki:

prodCiasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 3 żółtka

Masa serowa:

  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 6 białek (czyli nic się nie marnuje)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 110 g cukru
  • 1,5 kg sera na sernik
  • 100 g masła

przygot1Zamiast margaryny do ciasta można śmiało dodać masło.

Używamy serków już przyprawionych, takich samych jak w Polsce można dostać we wiaderkach. Można je zastąpić serkami homogenizowanymi o smaku waniliowym.

Przygotowanie:

przygot2Mąkę na ciasto przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy kakao, cukier, pokrojoną na kawałki margarynę oraz żółtka. Całość wyrabiamy na gładką masę, dzielimy na pół i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Masło na masę serową ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Stopniowo dodajemy ser, 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki mąki ziemniaczanej, cały czas mieszając.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.

Jedną część ciasta z lodówki zetrzeć na tarce o dużych okach, na formę przygot3wysmarowaną tłuszczem, albo wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko docisnąć dłonią. Na ciasto wylewamy masę serową i delikatnie ją wygładzamy. Następnie na górę zetrzeć resztę ciasta.

Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 1 godzinę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

….Smacznego

 

 

glowne