Sernik kakaowy

gora

Sernik to ulubione ciasto Krzysia, ale również specjalność Kasi. Na naszym blogu pojawi się wiele przepisów na serniki. Jako pierwszy sernik kakaowy, idealne połączenie smaku czekolady w postaci ciemnego spodu i posypki, oraz puszystego serowego wnętrza. Moglibyśmy wiele pisać o smaku serników, ale zamiast tego proszę spróbować.

Przepis

Składniki:

prodCiasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 3 żółtka

Masa serowa:

  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 6 białek (czyli nic się nie marnuje)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 110 g cukru
  • 1,5 kg sera na sernik
  • 100 g masła

przygot1Zamiast margaryny do ciasta można śmiało dodać masło.

Używamy serków już przyprawionych, takich samych jak w Polsce można dostać we wiaderkach. Można je zastąpić serkami homogenizowanymi o smaku waniliowym.

Przygotowanie:

przygot2Mąkę na ciasto przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy kakao, cukier, pokrojoną na kawałki margarynę oraz żółtka. Całość wyrabiamy na gładką masę, dzielimy na pół i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Masło na masę serową ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Stopniowo dodajemy ser, 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki mąki ziemniaczanej, cały czas mieszając.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.

Jedną część ciasta z lodówki zetrzeć na tarce o dużych okach, na formę przygot3wysmarowaną tłuszczem, albo wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko docisnąć dłonią. Na ciasto wylewamy masę serową i delikatnie ją wygładzamy. Następnie na górę zetrzeć resztę ciasta.

Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 1 godzinę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

….Smacznego

 

 

glowne

  • Beti

    Najlepszy sernik jest z prawdziwego twarogu najlepiej jeszcze zmielonego przez maszynkę 🙂 niebo w ustach. Polecam spróbować.

    • Oczywiście masz rację, niestety w dzisiejszych czasach ciężko znaleźć dobry, świeży twaróg, szczególnie tutaj gdzie mieszkamy, czyli w Niemczech.

      Zamieszczamy tutaj przepisy „codzienne”, takie które my robimy na co dzień i które każdy może zrobić odwiedzając najbliższy osiedlowy sklep, lub supermarket, często wykorzystujemy półprodukty, czy nawet mrożoną żywność.
      Jeżeli ktoś ma dostęp do świeżej, nie przetworzonej żywności to wykonane przy jej użyciu potrawy, zawsze będą smaczniejsze.

  • Aleksandra Piotrowicz-Pietrako

    Ja piekę również taki, ale na twaróg daję wiśnie a na wiśnie te trzy białka z twarogu ubite i na wierzch oczywiście ciasto. Spróbujcie pychotka. To przepis mojej babci Basi. Pozdrawiam.