Kolejny sernik na naszym blogu, to zwykły biały sernik, na pysznym kruchym cieście. Nasz sernik wychodzi dość niski, bo taki lubimy, jest go wtedy więcej, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zrobić go na mniejszej blaszce, albo zwiększyć ilość masy serowej, wtedy będzie wyższy i na pewno nie straci na puszystości. Przepis jest bardzo prosty, więc każdemu się uda.
Przepis
Składniki:
- 1 kg twarogu, my jak zwykle używamy przyprawionych serków, lub serków homogenizowanych
- 1 szklanka cukru
- kostka masła
- 6 jajek
- 1 budyń waniliowy
- skórka z cytryny (dla smaku, bez niej sernik jest równie pyszny)
- 1,5 szklanki mąki
- 100g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Ucieramy mikserem margarynę z 2 żółtkami, 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto.
Wykładamy cieniutką warstwą na blaszce. Im cieńsza tym lepiej, ale ciasto lubi się kruszyć, więc nie jest to takie łatwe. Zapiekamy je 8 minut w temperaturze 170’C.
Kostkę masła ucieramy z 4 żółtkami i pozostałym cukrem. Stopniowo dodajemy ser i otartą skórkę z cytryny, całość mieszamy na miękką masę.
Pozostałych 6 białek ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie mieszamy z masą serową. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Wylewamy powstałą masę na wcześniej podpieczone i wystudzone ciasto. Całość pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180’C.
…Smacznego