Kolejny sernik na naszym blogu i znowu bardzo oryginalny i prosty przepis. Przygotowanie tego ciasta to zaledwie kilkanaście minut, a na pewno pozytywnie zaskoczy wszystkich domowników. Polecamy serdecznie szczególnie na nadchodzące ciepłe wieczory.
Przepis
Składniki:
- 5 jajek
- 100 g miękkiego masła
- 150 cukru pudru + łyżka do posypania na wierzchu
- opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g twarogu (taki jak używacie do serników)
- 250 g kwaśnej śmietany
- 100 g grysiku
- 2 opakowanie budyniu waniliowego
- 250 g malin (lub innych owoców)
My użyliśmy świeże owoce, ale równie dobrze mogą być mrożone.
Przygotowanie:
Rozdzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywną pianę.
Masło, cukier puder i cukier wanilinowy dokładnie miksujemy, aż otrzymamy jednolitą masę.
Dodajemy do tego twaróg, śmietanę, grysik i budynie, całość znowu dokładnie miksujemy.
Do powstałej masy dodajemy ubite białka i owoce, delikatnie mieszamy, aby wszystko się ładnie połączyło.
Całość wylewamy na posmarowaną masłem formę. W naszym przypadku było to naczynie żaroodporne 28×20 cm.
Pieczemy w temperaturze 180’C (termoobieg 160’C) przez 30-40 minut.
Dekorujemy cukrem pudrem i gotowe.
….Smacznego.