Kolejny szybki i prosty przepis na świetną przekąskę, która idealnie pasuje zarówno do grilla, jak i na wszystkie imprezy w większym gronie. Przygotowanie chlebka zajmuje dosłownie chwilkę, a smak i uznanie gości bezcenne. Zapraszamy do wypróbowania.
Przepis
Składniki:
- duży okrągły chlebek
- 500 g sera w kawałku
- 20 g masła
- świeży szczypiorek
- boczek
Możecie użyć swojego ulubionego chlebka, ważne żeby był okrągły z chrupiącą skórką.
Jako ser użyliśmy Goudę i Ementalera, ale tutaj również jest dowolność, ważne żeby ser po zapieczeniu był ciągnący, a nie twardy.
Przygotowanie:
Do wykonania tej przekąski potrzebujemy przede wszystkim ostrego noża do chleba i sprawnej ręki, ponieważ cały bochenek nacinamy w kratkę o szerokości około 2 cm. Musimy nacinać dość głęboko, ale uważać, żeby nie przeciąć całego chleba. Niestety jedno zbyt głębokie cięcie i cały efekt pryska. Nie należy równie nacinać zbyt gęsto, ponieważ ciężko będzie później nadziewać chleb serem.
Tak też przechodzimy do kolejnego punktu, czyli kroimy ser w plastry i nadziewamy każde nacięcie. Staramy się włożyć ser jak najgłębiej.
Roztapiamy masło i smarujemy nasz chlebek z serem roztopionym masłem.
Szczypiorek siekamy, a boczek kroimy w drobną kostkę. Posypujemy chleb boczkiem i szczypiorkiem.
Całość zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180’C (termoobieg 160’C) przez 20 minut, następnie ściągamy folię aluminiową (wystarczy go odkryć) i pieczemy kolejne 20 minut.
Chlebek gotowy, oczywiście najlepiej smakuje ciepły
…Smacznego