Paluchy serowe z ciasta francuskiego

Serowe paluchy z ciasta francuskiego to bardzo szybka i smaczna przekąska. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka minut, a na pewno wszystkim zasmakuje. Zamiast kupować chipsy i krakersy, możemy przygotować w domu przekąskę idealną zarówno na imprezę jaki na wieczór filmowy. Spróbujcie, a na pewno nie będziecie żałować.

Przepis

Składniki:

  • paczka ciasta francuskiego
  • żółtko
  • łyżka mleka
  • pół łyżki przecieru pomidorowego
  • 100 g tartego sera (Ementaler, Gouda)
  • papryka w proszku
  • suszone oregano (lub inne ulubione zioła)
  • sól i pieprz

Co do tartego sera, to oczywiście można zastąpić go innym, ale takim który pod wpływem temperatury twardnieje, nie ciągnie się sery do pizzy.

Przygotowanie:

Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy je żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Następnie smarujemy bardzo cienką warstwą przecierem pomidorowym i posypujemy serem.

Ciasto tniemy najpierw wzdłuż, a następnie na około dwu centymetrowe paski.

Każdy pasek zawijamy jak spiralkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Smarujemy nasze spiralki resztą żółtka z mlekiem i posypujemy solą, pieprzem, czerwoną papryką i oregano.

Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 ‚C (termoobieg 180’C) na 10-15 minut.

Czekamy, aż wystygnie i cieszymy się pyszną przekąską.

….Smacznego