Serowe paluchy z ciasta francuskiego to bardzo szybka i smaczna przekąska. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka minut, a na pewno wszystkim zasmakuje. Zamiast kupować chipsy i krakersy, możemy przygotować w domu przekąskę idealną zarówno na imprezę jaki na wieczór filmowy. Spróbujcie, a na pewno nie będziecie żałować.
Przepis
Składniki:
- paczka ciasta francuskiego
- żółtko
- łyżka mleka
- pół łyżki przecieru pomidorowego
- 100 g tartego sera (Ementaler, Gouda)
- papryka w proszku
- suszone oregano (lub inne ulubione zioła)
- sól i pieprz
Co do tartego sera, to oczywiście można zastąpić go innym, ale takim który pod wpływem temperatury twardnieje, nie ciągnie się sery do pizzy.
Przygotowanie:
Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy je żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Następnie smarujemy bardzo cienką warstwą przecierem pomidorowym i posypujemy serem.
Ciasto tniemy najpierw wzdłuż, a następnie na około dwu centymetrowe paski.
Każdy pasek zawijamy jak spiralkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Smarujemy nasze spiralki resztą żółtka z mlekiem i posypujemy solą, pieprzem, czerwoną papryką i oregano.
Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 ‚C (termoobieg 180’C) na 10-15 minut.
Czekamy, aż wystygnie i cieszymy się pyszną przekąską.
….Smacznego