Lato to czas gdy nie lubimy się zbytnio objadać tłustymi daniami, a mięso najlepiej smakuje z grilla na świeżym powietrzu. Lato to również dużo świeżych owoców, które mają więcej smaku i aromatu, niż te kupowane zimą. Owoce te nie tylko świetnie smakują zerwane prosto z krzaczka, ale również nadają niepowtarzalny smak deserom. Orzeźwiające owocowe desery idealnie nadadzą się na przekąskę w letni upalny dzień. Dzisiaj pokażemy wam prosty przepis na truskawkowe tiramisu.
Przepis
Składniki:
- 3 płatki żelatyny (lub 3 łyżeczki)
- 5 jajek
- 100 g cukru
- 250 g mascarpone
- 100 g śmietany kremówki (lub ramy do ubicia)
- 500 g truskawek
- 5 łyżek białego wina
- 200 – 300g biszkoptów
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, najlepiej jak macie sprawdzoną żelatynę, bo niestety z nimi jest jak z galaretkami, jedne się zetną od razu, a inne po paru dniach w lodówce ciągle są płynne, więc jeżeli nie mamy sprawdzonej żelatyny lepiej dodać trochę mniej wody niż w instrukcji.
Rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, aż otrzymamy jasno kremową masę. Do naszej masy dodajemy łyżką mascarpone, ciągle miksując, aż do połączenia się mascarpone z żółtkami.
Jak żelatyna jest już lekko wystudzona, ale nie ścięta, dodajemy dwie łyżki masy mascarpone którą przed chwilą przygotowaliśmy i mocno mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część masy i dokładnie razem mieszamy.
Śmietanę i białka osobno ubić na sztywną pianę. Wszystko razem czyli ubitą śmietanę, ubite białka i masę mascarpone, delikatnie wymieszać.
Umyć truskawki i pokroić w kostkę. Zmiksować razem z winem.
Biszkopty pokruszyć na mniejsze kawałki.
W naczyniu układamy najpierw biszkopty, później zmiksowane truskawki i masę mascarpone. Układamy tak kilka warstw. Na około 5 godzin wstawiamy do lodówki i gotowe.
My przygotowujemy tego typu desery od razu w słoiczkach bądź kielichach, wtedy dużo lepiej prezentują się przy podaniu. Niestety tiramisu zawsze się rozwali jak nakładamy z większej formy, a to nie wygląda estetycznie.
…Smacznego