Tym razem kolejne proste danie. W polskiej kuchni bardzo często mamy do czynienia z roladkami, czy to w postaci zrazów, czy chociażby śląskich rolad. My pokażemy roladki z kurczaka, wypełnione pysznym nadzieniem z suszonymi pomidorami, serem mozzarella i bazylią, zawinięte w szynkę szwarcwaldzką. Danie jest bardzo proste, a połączenia smaków, bardzo, bardzo pyszne.
Przepis
Składniki:
- 7-8 kotletów z kurczaka
- słoiczek suszonych pomidorów
- 3 opakowania sera mozzarella 125g każde
- 16 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (po dwa plastry na roladę)
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
Szynkę szwarcwaldzką, można śmiało zastąpić cienkimi plastrami wędzonego boczku.
Przygotowanie:
Mozzarellę, suszone pomidory i bazylię miksujemy razem. Nie musi być jednolita masa, ważne żeby składniki się rozdrobniły. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kotlety z kurczaka rozbijamy i nakładamy na nie dość dużą porcję nadzienia. Zawijamy w roladę.
Każdą roladę zawijamy w dwa plastry szynki i owijamy w folię aluminiową.
Tak przygotowane paczuszki pieczemy 30 minut w temperaturze 180’C.
Odwijamy z folii i podajemy. Dzięki zapakowaniu mięso jest bardzo soczyste, a ser nie wypływa ze środka.
To wszystko, tak proste przygotowanie, a danie inne od znanych nam roladek. Świetnie pasuje do ziemniaków z rozmarynem, które pokazywaliśmy w zeszłym tygodniu.
….Smacznego