Po przerwie powracamy z pyszną i prostą sałatką. Niewiele składników, szybkie przygotowanie, a zaskoczy każdych gości. Nam się udało i od tego czasu często ją przygotowujemy i za każdym razem znika za szybko.
Przepis
Składniki:
250g kuskus instant (czyli taki którego nie trzeba gotować, tylko wystarczy zalać wrzątkiem)
- 250 ml rosołku warzywnego
- jedna czerwona i jedna żółta papryka
- 4 młode cebulki (takie ze szczypiorkiem)
- puszka kukurydzy
- 2 łyżki octu ryżowego
- łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka pasty curry
- łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- garść pietruszki
Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze jedzenie można dodać suszone lub świeże papryczki chili
Przygotowanie:
Kuskus wsypujemy do miski. Gotujemy rosołek i zalewamy nim kuskus. Dokładnie mieszamy i zawijamy miskę folią spożywczą na 10 minut, aby kuskus namókł.
Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Cebulkę kroimy w wąskie krążki, a kukurydzę odcedzamy.
W celu przygotowanie dresingu ocet, przecier pomidorowy, pastę curry, sos sojowy i olej dokładnie mieszamy.
Kuskus po 10 minutach odkrywamy. Na pewno nam się zbił więc trzeba go dokładnie wymieszać, aby znów był sypki. Następnie dodajemy dresing i dokładnie mieszamy. Dresing jest czerwonego koloru więc dobrze będziemy widzieć, czy już się odpowiednio wymieszał. Dodajemy paprykę, cebulkę, kukurydzę i ewentualnie chili. Całość mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, raz dodajemy pietruszkę… gotowe.
…Smacznego.