Pancakes – prosty przepis na amerykańskie naleśniki

gora

Ostatnio bardzo popularnym deserem stały się pancakes, czyli amerykańskie naleśniki, lub naleśniki na słodko z proszkiem do pieczenia. Tak, bo pancakes to nic innego jak zwykłe naleśniki z cukrem i proszkiem do pieczenia. Na wielu blogach i stronach internetowych ludzie prześcigają się jak skomplikować przepis na te puszyste naleśniki. Może dodanie maślanki, albo wymieszanie proszku do pieczenia z sodą zmienia ich smak, jednak rzadko jemy je same, najczęściej polewamy je sosami, dodajemy owoce, czy bitą śmietanę, więc te subtelne różnice w smaku pewnie będą niezauważalne. My chcemy przedstawić prosty do bólu przepis na pancakes. Oczywiście zachęcamy do eksperymentowania, ale zawsze warto zaczynać od czegoś prostego.

Przepis

prodSkładniki:

  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g cukru
  • 320 g mąki
  • szczypta soli

Ilości składników są dość orientacyjne, nam tak wychodzi, ale musicie pamiętać, że każde naleśniki zależą od wielu rzeczy, od mąki, czy patelni na jakiej smażymy, więc ciężko aby proporcje zawsze zachować takie same. Ciasto musi być troszkę gęściejsze niż na naleśniki, czyli gęściejsze od gęstej śmietany, ale takie żeby bez problemu się rozlewało na patelni. Jeżeli ciasto nie jest odpowiednie dodajemy trochę mleka, lub mąki.

przygot2Przygotowanie:

Zaczynamy od wymieszania mokrych składników, czyli jajek, mleka i rozpuszczonego masła. Masło musi być lekko wystudzone, żeby jajka się nie ścięły.

Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Całość mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut.

Na rozgrzaną patelnie wylewamy placuszki. Ilość ciasta według uznania i gustu. My mamy malutką 14 cm patelnie właśnie na pancakes, ale śmiało można smażyć na większej. Patelnia nie może być bardzo gorąca, warto poeksperymentować z piecem, u nas na elektrycznym piecu w skali od 1-9 ustawiamy 5-6 i wszystkie naleśniki ładnie się smażą, nie przypalając się.

przygot3W trakcie smażenia, na naleśniku pojawiają się bąbelki, przewracamy go na drugą stronę, gdy wszystkie pękną. Następnie chwila na drugiej stronie i pancake gotowy.

Tak jak pisaliśmy na początku, świetnie smakują z polewami, czy syropami, owocami, lodami, bitą śmietaną. My najczęściej używamy syropu klonowego, czyli wybieramy taką typową amerykańską wersję.

…Smacznego

glowne

 

  • Mark Smith

    Wspaniały przepis!! gotujecie rewelacyjnie i mam nadzieję, że kiedyś dojdę do takiej wprawy. amerykańska kuchnia to dla mnie najlepsze jedzenie pod słońcem 🙂