Od paru dni w naszej kuchni pojawił się nowy mieszkaniec, gofrownica. Zwykła tania gofrownica z Lidla. Wraz z instrukcją obsługi znaleźliśmy sporo przepisów zarówno na gofry słodkie, jak i wytrawne. Postanowiliśmy je przetestować i podzielić się z wami tymi najlepszymi. Jako pierwsze będą proste gofry z gęstą śmietaną i bez proszku do pieczenia. Gofry są chrupiące i bardzo sycące, ale sprawdźcie sami.
Przepis
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 250 g gęstej śmietany
- 300 g mąki
- 100 g mączki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Na początek ucieramy masło z cukrem, dodajemy całe jajka i ubijamy mikserem. Oczywiście nie ubijemy ich tak jak samych białek, ale miksujemy na szybkich obrotach, aż ciasto się lekko spieni.
Dodajemy śmietanę i miksujemy dalej.
Na koniec dodajemy mękę i mączkę ziemniaczaną i mieszamy do osiągnięcia jednolitego ciasta.
Ciasto będzie dość gęste i klejące, dlatego do nakładanie przydadzą nam się dwie łyżki.
Smażymy w gofrownic, w zależności od wielkości i rodzaju. U nas nakładaliśmy około 3 łyżek i smażyliśmy 3 minuty na średniej temperaturze.
Gotowe, pyszne i chrupiące gofry. Jeżeli chcemy aby gofry były chrupiące, nie można ich układać jeden na drugim na talerzu, tylko rozkładać pojedynczo na papierze do pieczenia.
Smacznego.