Kolejny nasz przepis na pyszną słodką przekąskę. Tym razem niezwykle kruche ciasteczka. Przepis jak większość, które dodajemy jest prosty i bardzo szybki, a ciasteczka wychodzą pyszne i na pewno pozytywnie zaskoczą waszą rodzinę, czy znajomych. Warto spróbować i zrobić coś własnego, a nie tylko kupować gotowe ciasteczka w sklepie.
Przepis
Składniki:
- 250 g miękkiego masła, albo margaryny
- 180 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 350 g mąki
- pół opakowania proszku do pieczenia
- 200 g płatków kukurydzianych
- 100 g posiekanej czekolady
- 125 g rodzynek
My posiekaliśmy czekoladę bardzo drobno, ale można zostawić większe kawałki, ciasteczka będą jaśniejsze, ale czekolada bardziej wyczuwalna.
Przygotowanie:
Ucieramy mikserem masło, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy jajka i znowu miksujemy
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy jednolitą masę.
Dodajemy płatki kukurydziane i rodzynki, oraz całość dokładnie mieszamy.
Z ciasta robimy kulki wielkości orzechów i rozkładamy w papierze do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180’C (termoobieg 160’C) przez 15-20 minut.
Gotowe i pyszne.