Jogurtowe muffinki ze śliwkami

gora

Dzisiaj mamy coś na słodko. W sklepach półki uginają się od śliwek, więc szkoda by było ich nie wykorzystać do przygotowania pysznej, słodkiej przekąski. Dzięki dodaniu jogurtu muffinki nie są suche i nawet po kilku dniach są pyszne jak świeże, chociaż wątpię, aby u kogoś zostały one tak długo. Najczęściej znikają prawie natychmiast. Muffinki to fajnie babeczki, ponieważ można łatwo eksperymentować dodając różne składniki, a dekoracja sprawi przyjemność nie tylko nam, ale również naszym dzieciom.

Przepis

produktSkładniki:

  • 400 g śliwek
  • 250 g mąki
  • pół opakowania proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 g cukru pudru
  • 1 pomarańcza
  • 2 jajka
  • 75 ml oleju
  • 150 g jogurtu

My użyliśmy jogurtu waniliowego, ale może być również naturalny.

przygot3Przygotowanie:

Wyciągamy ze śliwek pestki i kroimy je na mniejsze kawałki.

Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier puder mieszamy razem.

Ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok.

Jajka, olej, jogurt, skórka z pomarańczy i pięć łyżek soku pomarańczowego miksujemy razem.

Do suchych składników dodajemy stopniowo mokre, cały czas mieszając.

przygot1Po wymieszaniu składników dodajemy śliwki.

Masa powinna wystarczyć na 12 muffinków.

Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 175’C (termoobieg 155’C).

Pozostawiamy do wystudzenia.

Oczywiście można je dowolnie przyozdobić.

…Smacznego.

 

glowne
Zakręcony Muffin - edycja jesienna