Dzisiaj mamy coś na słodko. W sklepach półki uginają się od śliwek, więc szkoda by było ich nie wykorzystać do przygotowania pysznej, słodkiej przekąski. Dzięki dodaniu jogurtu muffinki nie są suche i nawet po kilku dniach są pyszne jak świeże, chociaż wątpię, aby u kogoś zostały one tak długo. Najczęściej znikają prawie natychmiast. Muffinki to fajnie babeczki, ponieważ można łatwo eksperymentować dodając różne składniki, a dekoracja sprawi przyjemność nie tylko nam, ale również naszym dzieciom.
Przepis
Składniki:
- 400 g śliwek
- 250 g mąki
- pół opakowania proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125 g cukru pudru
- 1 pomarańcza
- 2 jajka
- 75 ml oleju
- 150 g jogurtu
My użyliśmy jogurtu waniliowego, ale może być również naturalny.
Przygotowanie:
Wyciągamy ze śliwek pestki i kroimy je na mniejsze kawałki.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier puder mieszamy razem.
Ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok.
Jajka, olej, jogurt, skórka z pomarańczy i pięć łyżek soku pomarańczowego miksujemy razem.
Do suchych składników dodajemy stopniowo mokre, cały czas mieszając.
Po wymieszaniu składników dodajemy śliwki.
Masa powinna wystarczyć na 12 muffinków.
Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 175’C (termoobieg 155’C).
Pozostawiamy do wystudzenia.
Oczywiście można je dowolnie przyozdobić.
…Smacznego.