Ciasto ze śliwkami i kremem budyniowym.

gora

Dzisiaj nie będzie już tak prosto. Przepis co prawda nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności, ale jest dość czasochłonny. Mimo wszystko warto poświęcić trochę czasu w kuchni i przygotować coś pysznego. Obecnie mamy sezon na śliwki, ale śmiało można zastąpić je innymi owocami. Ciasto jest bardzo słodkie, więc warto pamiętać, aby owoce były lekko kwaśne, co zrównoważy nam smak.

Przepis

Składniki:

prodSpód:

  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 250 g mąki
  • 140 g zmielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 2,5 opakowania proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka

przygot1Kruszonka:

  • 300 g mąki
  • 140 g cukru
  • 60 g zmielonych migdałów
  • 200 g zimnego masła

Owoce:

  • 1 kg śliwek
  • 1,5 łyżki cukru

Rozdzieliliśmy dzisiaj składniki na poszczególne części, wiem że może to być problemem przy planowaniu zakupów, ale ułatwi nam pracę. Każdą z tych części przygotowujemy oddzielnie, a dzięki takiej rozpisce nie będziemy mieli problemu z proporcjami.

Przygotowanie:

przygot2Krem budyniowy. Do opakowania budyniu waniliowego dodajemy 4 łyżki mleka, cukier, żółtka i całość mieszamy do połączenia się składników.

Resztę mleka zagotowujemy i ciągle mocno mieszając dodajemy przygotowany przed chwilą budyń. Mieszamy, aż wszystko się zagotuje. Odstawiamy do wystygnięcia.

Spód. Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy. Mąkę, migdały, sól i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Sypkie składniki dodajemy do mokrych i razem mieszamy, aż wszystko się połączy.

Owoce. Ze śliwek wyjmujemy pestki i kroimy je na ćwiartki. Całość zasypujemy cukrem i dokładnie mieszamy. Na chwilkę odstawiamy.

Kruszonka. Mąkę, cukier i migdały mieszamy razem i zagniatamy z masłem, aż do uzyskania gładkiej, ale zbitej masy. Jeżeli masło jest zbyt ciepłe i miękkie, całość można na chwilę wstawić do lodówki.

Krem budyniowy. Wracamy na chwilę do kremu. Gdy ten ostygnie, obijamy pozostałe białka i delikatnie mieszamy nasz budyń z ubitymi białkami.

przygot3Teraz jak mamy już wszystkie części gotowe, wystarczy wyłożyć na dużą blachę. Najpierw wykładamy blachę papierem do pieczenia i wykładamy na niego spód. Na równo rozłożony spód wylewamy krem budyniowy. Rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto na kruszonkę powinno bez problemu dać się pokruszyć w palcach. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

Całość pieczemy w temperaturze 180’C (termoobieg 160’C) przez około 45-50 minut.

….Smacznego

glowne