Szybkie ratatouille (ratatuj) z mięsem, serem feta i orzeszkami

gora

Dzisiaj przepis na szybko. Najczęściej przygotowanie leczo, gulaszu, czy ratatouille trwa dość długo, warzywa i mięso muszą się długo dusić, my pokażemy jak można zrobić je szybciej, wzbogacając do tego smak serem i orzeszkami. Długo zastanawialiśmy się jak nazwać tą potrawę. Gulasz jest cięższy i główną rolę odgrywa w nim mięso, leczo to głównie duszona cebula z papryką i dodatkiem wędzonki, ratatouille to natomiast potrawa wegetariańska, jednak mimo wszystko nie zwracając uwagi na mięso pozostałe składniki najbardziej odpowiadają ratatouille. Ok starczy tej teorii kuchni, przejdźmy do konkretów i zapraszamy do spróbowania szybkiego i dobrego dania.

Przepis

produktySkładniki:

  • 1 cukinie
  • 1 papryka
  • 1 bakłażan
  • 3 średniej wielkości pachnące pomidory
  • 600 g mięsa (my użyliśmy wieprzowiny, ale również można dodać drób, lub wołowinę)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 150 ml rosołku
  • 50 g sera feta
  • 50 g orzeszków pinii (można użycz łuskanego słonecznika, lub innych miękkich orzeszków)

Przygotowanie:

przygot1

Mięso pokroić w małe kawałki i podsmażyć na mocnym ogniu, odłożyć na bok.

Warzywa (cukinie, bakłażana, paprykę, pomidory i cebulę), pokroić w kostkę i podsmażyć, do zarumienienia się. My wolimy podsmażać każde warzywo osobno, zajmuje to więcej czasu, ale pozwala lepiej zachować smak poszczególnych składników. Smażymy do momentu, aż zaczną brązowieć, oczywiście nie przypalając ich. Podsmażone warzywa przekładamy do większego garnka, razem z mięsem

przygot3Mieszamy bulion z przecierem pomidorowym. Przy tego typu daniach oczywiście stosujemy kostki rosołowe. Kiedyś czytaliśmy, że „blogerzy” nie powinni stosować kostek, tylko wywary z mięsa lub warzyw. Dla nas to głupota, jeżeli potrzebuję 150 ml rosołku, który jest tylko dodatkiem do sosu, nie będę obgotowywać mięsa, czy włoszczyzny.

Przygotowanym bulionem z przecierem zalewamy warzywa z mięsem i podgrzewamy do zagotowania.

Orzeszki, lub słonecznik prażymy na suchej patelni i dodajemy do naszego dania razem z pokrojoną w kostkę fetą.

Całość zapiekamy około 10-15 minut w piecu (ok. 180’C).

Gotowe… smacznego

glowne