Pączki

Pączki

Minął tydzień od tłustego czwartku, czyli dnia gdy każdy z nas je bardzo dużo pączków. Na szczęście te pyszne przekąski można jeść cały czas, nie tylko w ten jeden dzień w roku. Podzielimy się z wami naszym przepisem na pyszne i łatwe pączki. Na pewno sprawią więcej radości niż te kupione w sklepie.

Przepis

Składniki:

  • prod500 ml mleka
  • 70 g drożdży
  • 200 g cukru
  • 5 całych jajek
  • 4 żółtka
  • 1,3 kg mąki
  • kostka masła
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 1 olejek migdałowy
  • łyżeczka soli
  • olej do smażenia, lub smalec
  • 200 g konfitury

Jak widać jest to bardzo duża porcja ok 40 pączków, w sam raz na tłusty czwartek, ale na co dzień warto ją zmniejszyć dwu- albo trzykrotnie.

Nie podaliśmy ilości tłuszczu do smażenia, ponieważ wszystko zależy od naczynia i naszego czasu. Pączki muszą pływać w tłuszczu. Wiadomo czym większy garnek tym więcej możemy w jednej chwili smażyć pączków, ale również więcej tłuszczu potrzeba.

przygot1Przygotowanie:

Do ciepłego, ale nie gorącego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, sól i około 3 łyżek mąki. Całość mieszamy, rozczyn powinien mieć gęstość śmietany, albo jak kto woli ciasta na naleśniki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.

Następnie do rozczynu dodajemy resztę mąki, jajka, rozpuszczone masło, żółtka, cukier wanilinowy i olejek zapachowy. Wyrabiamy ciasto ręcznie, albo silnym robotem. Powinno mieć stałą konsystencję, ale nie może być twarde. Jeżeli ciasto jest zbyt lejące się, dodać jeszcze trochę mąki.

przygot2Ciasto znowu przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.

Kiedy powiększy ono dwukrotnie swoją objętość, dzielimy je na małe kawałki około 3-4 cm. Formujemy z ciasta kulki i wciskamy do środka konfiturę. Jak to zrobić? najprościej w kulce zrobić palcem dziurkę (nie na wylot), nałożyć konfiturę i zakleić otwór ściskając ze sobą ciasto.

Ponownie formujemy kulki, ponieważ nasza operacja nadziewania, na pewno popsuła ich kształt. Kuleczki układamy na stolnicy posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

W garnku rozgrzewamy olej, lub smalec do temperatury około 160-180’C. My wykorzystaliśmy do tego frytkownicę z termostatem. Smażymy pączki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą miały złoto-brązową barwę.

Gotowe pączki można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.

Smacznego.

Paczki.