Serbska zupa ziemniaczana

gora

Dzisiaj coś co dość rzadko robimy, czyli zupa. Za oknem zimowa pogoda, więc naszła nas ochota na coś lekkiego i rozgrzewającego. Dlaczego serbska? taki przepis wpadł nam w ręce i wydał się bardzo ciekawy. Równie dobrze mogła by się nazywać węgierska, bo jest w niej dużo papryki i cebuli. Nie zawiedliśmy się, bo zupa wyszła pyszna. Troszkę inna niż znamy z polskiej kuchni, ale prosta, szybka w przygotowaniu i na prawdę warta wypróbowania.

Przepis

prodSkładniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 3 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1,5 l bulionu ważywnego
  • 3 listki liścia laurowego
  • 4 duże cebule
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pieprz i sól

przygot1Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. W podobnej wielkości kostki kroimy marchewkę i paprykę.

Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i całość gotujemy około 25 minut. Czas gotowania może się troszkę zmienić w zależności od ziemniaków. Warzywa muszą być miękkie, ale się nie rozwalać.

PRZYGT2W między czasie kroimy w drobną kostkę cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i po chwili mięso mielone. Rozdrabniamy mięso. Całość smażymy, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodajemy słodką i ostrą paprykę.

Na około 5 minut przed końcem gotowania, czyli jak warzywa będą już prawie miękkie, dodajemy do zupy mięso z cebulą. Całość mieszam, dodajemy tymianek, doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy około 5 minut.

Gotowe, pyszne i rozgrzewające.

….Smacznego

glowne