Serniki na naszym blogu cieszą się bardzo dużą popularnością, więc widać, że jest to nie tylko nasze ulubione ciasto. Dzisiaj pokażemy kolejny sernik z owocami i kremem z bitą śmietaną. Kwaśne leśne owoce świetnie pasują do słodkiego sernika, oczywiście przepis jest na tyle elastyczny, że można dodać dowolne owoce, ważne żeby nie były zbyt ciężkie. Ale starczy tego pisania, zapraszamy do wypróbowania, a na pewno się nie zawiedziecie.
Przepis
Składniki:
- 200 g mąki
- 50 g cukru
- 125 g zimnego masła
Masa serowa:
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 700 g sera do serników
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki konfitury (najlepiej takiej jakich używamy owoców)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 300 g owoców (mogą być mrożone)
Śmietana:
- 100 g białej czekolady
- 125 g sera do serników
- 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki spodu mieszamy z dwoma łyżkami wody i wyrabiamy gładkie ciasto.
Blachę o średnicy ok 24 cm wykładamy cienką warstwą ciasta, pamiętamy aby nie pozostawiać dziur.
Jajka miksujemy z cukrem, aż uzyskamy puszystą konsystencję, dodajemy ser i budyń. Całość dokładnie miksujemy.
Konfiturę mieszamy z sokiem z cytryny i smarujemy nim spód ciasta.
Wylewamy przygotowaną masę serową. Na wierzch wykładamy owoce.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 ‚C (termoobieg 160’C) przez około jednej godziny.
Wyjmujemy ciasto z pieca i czekamy, aż ostygnie.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i ostawiamy, żeby się wystudziła, ale nie stężałą, w tym celu często ją mieszamy.
W między czasie ubijamy śmietanę na sztywną pianę. Mieszamy ubitą śmietanę z czekoladą i pozostałym serem, aż całość osiągnie jednolitą konsystencję.
Smarujemy śmietaną sernik i odstawiamy na pewien czas do lodówki.
…Smacznego.