Wielkanocny chlebek z rodzynkami i marcepanem

 

Wielkanoc tuż, tuż, więc pora przygotowywać wielkanocne przysmaki. My postanowiliśmy przygotować pyszny drożdżowy chlebek z rodzynkami, marcepanem, posypany prażonymi migdałami. Jest to połączenie domowej drożdżówki ze składnikami które kojarzą nam się jednoznacznie ze świętami. Zapraszamy do wypróbowania i cieszenia się zarówno w święta jak i na co dzień pyszną kuchnią.

Przepis

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 50 g cukru
  • kostka świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • skórka z jednej cytryny
  • 100 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • jajko
  • 100 g rodzynek
  • 200 g masy marcepanowej
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g płatków migdałów

Przygotowanie:

Wsypujemy mąkę do miski, i robimy w mące wgłębienie, taki dołek. Wsypujemy w ten dołek cukier, a następnie pokruszoną kostkę drożdży. Podgrzewamy połowę mleka (100 ml) i zalewamy cukier z drożdżami. Delikatnie mieszamy, tak żeby cały czas było bardzo rzadkie, ale cukier i drożdże powinny się troszkę rozpuścić. Przykrywamy szmatką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. My wykorzystujemy do tego dwa termofory napełnione ciepłą wodą, na które stawiamy miskę. (dwa są lepsze bo z jednego miska spada :))

Po wyrośnięciu dodajemy resztę mleka (również lekko podgrzanego), skórkę z cytryny, masło (powinno być miękkie), sól, jajko i rodzynki. Całość dokładnie wyrabiamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto jak każde ciasto drożdżowe powinno odklejać się od rąk. Nie martwcie się jeżeli będzie dość rzadkie, ważne żeby się nie kleiło. Znowu przykrywamy i odkładamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.

Przygotowujemy podłużną prostokątną formę i natłuszczamy ją, dzięki temu ciasto ładnie odejdzie od blachy. Około dwie trzecie ciasta układamy na dnie blaszki. Z masy marcepanowej formujemy wałek, ważne żeby z każdej strony był o około 2 cm krótszy niż forma i układamy go na cieście. Resztą ciasta układamy na górze przykrywając marcepan. Całą przykrytą blaszkę znowu dajemy w ciepłe miejsce na 20 minut.

Całość pieczemy w 190’C (termoobieg 170’C) przez około 40-50 minut.

Ciasto studzimy, w między czasie na patelni bez tłuszczu prażymy migdały, muszą się lekko zarumienić. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy lukier, czyli po prostu do cukru pudru dodajemy około łyżki wody i całość mieszamy. Gęstym lukrem polewamy ciasto i układamy na nim migdały.

Gotowe i pyszne, smacznego.