Dzisiejszy przepis pod względem prostoty pobije chyba wszystkie, które do tej pory dodaliśmy. Zupa, żeby była pyszna nie musi być skomplikowana i nie musi się gotować parę godzin. Również gdy mamy mniej czasu, albo ochoty na gotowanie możemy przygotować coś pysznego. Zupa pomidorowa to chyba najpopularniejsza zupa w Polsce, każdy ma swoją i każdego zupa smakuje najlepiej, bo przecież kojarzy nam się z dzieciństwem, gdy nasze mamy czy babcie gotowały nam pomidorówki. Nie twierdzimy, że nasz przepis jest lepszy, a zupa smaczniejsza, bo na pewno tak nie jest. Jest to przepis prosty i dzięki dodaniu papryki dość oryginalny w smaku. Zapraszamy do wypróbowania i mam nadzieję, że po raz kolejny pokażemy, że zupa nie musi być czasochłonna i trudna.
Przepis na zupę pomidorowo-paprykową
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 400 g pomidorów w puszce
- 1,2 l rosołku
- sól, pieprz
- 2 gałązki świeżej bazylii
Przygotowanie:
Paprykę myjemy i kroimy w małą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i również siekamy w drobną kosteczkę.
Rozgrzewamy w garnku oliwę , dodajemy cebulę i około 5 minut dusimy. Następnie dodajemy czosnek i kolejne 2-3 minuty podduszamy.
Do cebuli z czosnkiem dodajemy pokrojoną paprykę i około 1-2 łyżki wody. Całość mieszamy i na średnim ogniu dusimy pod przykryciem około 10 minut. Papryka nie powinna się przypalać, a musi zmięknąć.
Dodajemy pomidory, oraz rosołek, całość znowu mieszamy, zagotowujemy i bez przykrycia gotujemy około 15 minut.
Przyprawiamy zupę solą i pieprzem. Bazylię siekamy (oczywiście same liście nie gałązki) i dodajemy do zupy.
Gotowe….Smacznego