Ciasteczka z karmelem i orzechami

gora

Zbliżają się święta, więc czas na domowe ciasteczka. Jak zwykle w tym okresie pieczemy ich bardzo dużo, więc niektórymi postanowiliśmy się podzielić. Dzisiaj pyszne kruche ciasteczka z karmelem i orzechami. Słodkie, orzechowe, w sam raz na święta.

Przepis

Składniki:

prodCiasto:

  • 220 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki mleka
  • 100 g miękkiego masła

Nadzienie:

  • 40 g masła
  • 80 g cukru
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • półtorej łyżki miodu
  • 3 łyżki słodkiej śmietany
  • 300 g orzechów

Możemy dać dowolne orzechy, my daliśmy mieszankę, dzięki temu każde ciasteczko było niepowtarzalne.

Przygotowanie:

przygot1Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki.

Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i wycinamy różne kształty, najlepiej o średnicy 4-5 cm.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175’C (termoobieg 160’C) i pieczemy około 8 minut, aż staną się jasno żółte.

przygot2Roztapiamy na patelni masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy i miód. Ciągle mieszając na średnim ogniu, czekamy, powstanie jasno brązowy karmel. Odstawiamy z pieca i ciągle mieszając dodajemy śmietanę. Na koniec dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.

Na każde ciasteczko nakładamy orzechy w karmelu i wkładamy jeszcze raz do pieca na około 7 minut.

Czekamy aż wystygną i cieszymy się pysznymi ciasteczkami.

 

glowne