Zbliżają się święta, więc czas na domowe ciasteczka. Jak zwykle w tym okresie pieczemy ich bardzo dużo, więc niektórymi postanowiliśmy się podzielić. Dzisiaj pyszne kruche ciasteczka z karmelem i orzechami. Słodkie, orzechowe, w sam raz na święta.
Przepis
Składniki:
- 220 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki mleka
- 100 g miękkiego masła
Nadzienie:
- 40 g masła
- 80 g cukru
- pół opakowania cukru waniliowego
- półtorej łyżki miodu
- 3 łyżki słodkiej śmietany
- 300 g orzechów
Możemy dać dowolne orzechy, my daliśmy mieszankę, dzięki temu każde ciasteczko było niepowtarzalne.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i wycinamy różne kształty, najlepiej o średnicy 4-5 cm.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175’C (termoobieg 160’C) i pieczemy około 8 minut, aż staną się jasno żółte.
Roztapiamy na patelni masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy i miód. Ciągle mieszając na średnim ogniu, czekamy, powstanie jasno brązowy karmel. Odstawiamy z pieca i ciągle mieszając dodajemy śmietanę. Na koniec dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.
Na każde ciasteczko nakładamy orzechy w karmelu i wkładamy jeszcze raz do pieca na około 7 minut.
Czekamy aż wystygną i cieszymy się pysznymi ciasteczkami.