Naleśniki z łososiem

gora

Po świątecznej przerwie wracamy z nowymi daniami. Pozostaniemy przez chwilę w wigilijnym klimacie i pokażemy świetną przystawkę, która równie dobrze nada się na wigilijny stół, jak i na co dzień. Naleśniki z nadzieniem są bardzo szybkimi i prostymi daniami. Często przygotowujemy zapiekane naleśniki z wytrawnymi farszami, dzisiaj będą naleśniki na zimno, ale starczy tego gadania.

Przepis

Składniki:

DSC_2118Naleśniki:

  • 40 g masła + trochę masła do smażenia
  • 400 g mąki
  • 4 jajka
  • 400 ml mleka
  • sól

Nadzienie:

  • koperek
  • 400 g wędzonego łososia
  • 2 małe cebulki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 10 łyżek majonezu/remolady
  • sól i pieprz

Jest to porcja na około 8-10 naleśników. Nie wiemy czy w Polsce jest remolada, w Niemczech remolada to nic innego jak majonez z przyprawami, jednak śmiało można ją zastąpić zwykłym majonezem.

Przygotowanie:

Naleśniki:

przygt1Roztapiamy w garnku masło i dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami na naleśniki. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, co czasami się zdarza i zależy w dużej mierze od mąki to dodajemy trochę wody. Ciasto musi być jak gęsta śmietana.

Smażymy naleśniki na średniej wielkości patelni, powinny być dość grube. Dzięki masłu naleśniki są bardzo miękkie i puszyste, jak również nie pękają przy zawijaniu.

Odstawiamy naleśniki do ostygnięcia.

przygot2Nadzienie:

Siekamy koperek, nie żałujemy go. Łososia i cebulkę kroimy w małą kostkę.

Koperek, cebulę i łososia mieszamy z majonezem i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem.

Smarujemy naleśniki dość grubą warstwą nadzienie i zawijamy.

Można podawać je w całości, albo pokroić w 2-3 cm kawałki.

Smacznego…

glowne