Po świątecznej przerwie wracamy z nowymi daniami. Pozostaniemy przez chwilę w wigilijnym klimacie i pokażemy świetną przystawkę, która równie dobrze nada się na wigilijny stół, jak i na co dzień. Naleśniki z nadzieniem są bardzo szybkimi i prostymi daniami. Często przygotowujemy zapiekane naleśniki z wytrawnymi farszami, dzisiaj będą naleśniki na zimno, ale starczy tego gadania.
Przepis
Składniki:
- 40 g masła + trochę masła do smażenia
- 400 g mąki
- 4 jajka
- 400 ml mleka
- sól
Nadzienie:
- koperek
- 400 g wędzonego łososia
- 2 małe cebulki
- 2 łyżeczki musztardy
- 10 łyżek majonezu/remolady
- sól i pieprz
Jest to porcja na około 8-10 naleśników. Nie wiemy czy w Polsce jest remolada, w Niemczech remolada to nic innego jak majonez z przyprawami, jednak śmiało można ją zastąpić zwykłym majonezem.
Przygotowanie:
Naleśniki:
Roztapiamy w garnku masło i dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami na naleśniki. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, co czasami się zdarza i zależy w dużej mierze od mąki to dodajemy trochę wody. Ciasto musi być jak gęsta śmietana.
Smażymy naleśniki na średniej wielkości patelni, powinny być dość grube. Dzięki masłu naleśniki są bardzo miękkie i puszyste, jak również nie pękają przy zawijaniu.
Odstawiamy naleśniki do ostygnięcia.
Siekamy koperek, nie żałujemy go. Łososia i cebulkę kroimy w małą kostkę.
Koperek, cebulę i łososia mieszamy z majonezem i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem.
Smarujemy naleśniki dość grubą warstwą nadzienie i zawijamy.
Można podawać je w całości, albo pokroić w 2-3 cm kawałki.
Smacznego…