Faszerowane pieczarki w sam raz na grilla

gora

Faszerowanie warzyw pozwala wydobyć z nich zupełnie inne smaki i odkryć je na nowo. Jednym z bardzo wdzięcznych tematów do faszerowania są pieczarki, te o dużych kapeluszach. Połączenie kilku prostych rzeczy, które pewnie każdy z nas ma w lodówce i wspomnianych dużych kapeluszy pieczarek pozwoli nam stworzyć bardzo dobre i oryginalne danie. Zapraszamy do wypróbowania i eksperymentowania z faszerowaniem warzyw.

Przepis

przygotSkładniki:

  • 12 dużych pieczarek
  • 150 g gotowanej szynki
  • 200 g serka wiejskiego, lub innego twarożku
  • garść szpinaku, lub roszponki
  • średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Niestety u nas o tej porze ciężko dostać świeży szpinak, dlatego zastępujemy go bardzo popularną w Niemczech roszponką.

przygot1Przygotowanie:

Szpinak, lub roszponkę myjemy, suszymy i siekamy na dość duże kawałki.

Odcinamy nóżki od pieczarek i kroimy je w małą kostkę. Kapelusze pieczarek, lekko czyścimy.

Pokrojone nóżki pieczarek, razem z posiekaną cebulą, oraz pokrojoną w kostkę szynką podsmażamy na oleju.

przygot3Gdy już farsz będzie podsmażony ściągamy z ognia i dodajemy szpinak/roszponkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Dodajemy twarożek i całość mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do pieczarek.

 

przygot5Gotowe pieczarki pieczemy w temperaturze 160’C około 15-20 minut, aż się zarumienią.

Bardzo dobrze smakują one również z grilla.

….Smacznego

glowne