Kolejna nasza propozycja na danie z pomidorami. Uwielbiamy takie słodkie i pachnące pomidory, pasują prawie do wszystkiego. Dzisiaj zrobiliśmy filet z ryby zapiekany z pomidorkami i serem feta. Jest to, nie zliczę już który przepis, gdzie wystarczy połączenie trzech, czterech prostych produktów, żeby otrzymać niepowtarzalne i pyszne danie. Starczy tego pisania i przejdźmy do konkretów.
Przepis
Składniki:
- 400 g ryby
- 200 g łagodnego sera typu feta
- ok, 10 małych pomidorków
- tymianek (świeży albo suszony)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Wybór ryby pozostawiam do własnego wyboru, mu użyliśmy filety z mintaja, ważne żeby ryba miała zbite mięso (zapobiega rozwalaniu się), poza tym można eksperymentować z gatunkami.
Feta natomiast powinna być dość zbita, będziemy potrzebować dość małych kostek i fajnie jakby nam się nie pokruszyła.
Przygotowanie:
Pomidorki kroimy na ćwiartki, a fetę w małe kostki. Dodajemy oliwę, kilka gałązek tymianku i mieszamy.
Rybę w zależności od rodzaju porcjujemy na kawałki mniej więcej 10-15 cm. Doprawiamy ją solą i pieprzem.
Rybę kładziemy na papierze do pieczenia, na wierzch układamy pomidorki z fetą i całość zawijamy w papier, należy uważać, żeby pomidory i feta nie pospadały z ryby. Nie żałujemy pomidorów.
Tak przygotowane paczuszki z rybą wstawiamy do pieca nagrzanego do 200’C (termoobieg 180’C) na koło 30 minut.
Gotowe i pyszne.
….Smacznego