Grillowany łosoś i faszerowane cukinie

gora

Dzisiejsza nasza propozycja to marynowany łosoś z faszerowaną cukinią. Danie świetnie nadające się na grilla, ale również w domu, na zwykłej patelni, możemy je szybko przygotować. Najczęściej pokazujemy na naszym blogu proste przepisy, tak samo jest w tym przypadku, zarówno marynata, oraz farsz to zaledwie kilka składników, a połączone w całość dają bardzo oryginalny smak. Zachęcamy do zabawy w kuchni i łączenia zarówno pokazanego łososia z innymi produktami, jak i eksperymentowania z faszerowanymi warzywami.

Przepis

prodSkładniki:

  • 500 g filetu z łososia
  • 2 średniej cukinie
  • ząbek czosnku
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • pół cytryny
  • 150 g sera feta
  • 1 papryka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

łososia można zastąpić inna rybą, należy pamiętać, że powinien to być filet, oraz ryba musi mieć zwarte mięso, nie może się rozwalać.

przygot1Przygotowanie:

Do głębokiego talerza, albo miseczki wlewamy sos sojowy, sok z połowy cytryny, łyżkę miodu, oraz wyciskamy czosnek. Całość mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy rybę. Oczywiście obtaczamy łososia w marynacie, tak, żeby doszła do każdego jego kawałka. Pozostawiamy rybę na minimum 4 godziny w lodówce. Można przygotować ją dzień wcześniej.

Zamarynowaną rybę wrzucamy na grilla, lub rozgrzaną patelnie. Smażymy na dużej temperaturze 1 minutę z każdej strony. Następnie zdejmujemy z grilla i zawijamy każdy kawałek w folię aluminiową na minimum 5 minut. Dzięki temu ryba nie będzie surowa, a zrobi się bardzo soczysta.

przygot2Cukinie kroimy wzdłuż na pół i łyżką wybieramy nasionka, drążąc w środku rynienkę, którą będziemy napełniać farszem. Wydrążone cukinie posypujemy solą i pieprzem.

Mieszamy paprykę pokrojoną w drobną kostkę i rozdrobnioną fetę. Przyprawiamy solą pieprzem i majerankiem. Uwaga żeby nie przesolić, niektóre fety są bardzo słone.

Przygotowany farsz układamy na połówkach cukinii. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na grilla, albo do piekarnika na około 10 minut w temperaturze około 180’C.

…Smacznego

glowne