Grzybki z pomidorami

grzyby z pomidorami

Pogoda za oknem typowo grzybowa, więc czemu nie spróbować przygotować czegoś oryginalnego właśnie z grzybów. Tym razem przystawka, która zarówno świetnie się nada jako przekąska, jak również jako dodatek do głównego dania. My wykorzystaliśmy brązowe pieczarki, ale oczywiście z grzybami leśnymi będzie ona dużo lepsza. Zapraszamy do wypróbowania.

Przepis

składniki na grzyby z pomidoramiSkładniki:

  • 500 g grzybów w naszym przypadku brązowe pieczarki (grzybki nie powinny być zbyt duże)
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 g suszonych pomidorów
  • pół pęczka pietruszku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 ml czerwonego wina (najlepiej wytrawnego)
  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

przygotowanie grzybów z pomidoramiGrzyby czyścimy i kroimy w ćwiartki, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Smażymy grzyby i czosnek około 5 minut na dość dużym ogniu. Czas oczywiście zależy od grzybów, muszą być usmażone i zarumienione.

Suszone pomidory odsączamy i kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do smażonych grzybów. Całość jeszcze przez chwilę smażymy.

Zdejmujemy patelnię z pieca, dodajemy ocet balsamiczny i wino. Całość dokładnie mieszamy.

Siekamy drobno pietruszkę i mieszamy z naszymi grzybkami.

Przekładamy danie do miski, zawijamy folią spożywczą i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

…Smacznego

grzybki z pomidorami