Pogoda za oknem typowo grzybowa, więc czemu nie spróbować przygotować czegoś oryginalnego właśnie z grzybów. Tym razem przystawka, która zarówno świetnie się nada jako przekąska, jak również jako dodatek do głównego dania. My wykorzystaliśmy brązowe pieczarki, ale oczywiście z grzybami leśnymi będzie ona dużo lepsza. Zapraszamy do wypróbowania.
Przepis
Składniki:
- 500 g grzybów w naszym przypadku brązowe pieczarki (grzybki nie powinny być zbyt duże)
- 3 ząbki czosnku
- 70 g suszonych pomidorów
- pół pęczka pietruszku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 40 ml czerwonego wina (najlepiej wytrawnego)
- 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Grzyby czyścimy i kroimy w ćwiartki, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Smażymy grzyby i czosnek około 5 minut na dość dużym ogniu. Czas oczywiście zależy od grzybów, muszą być usmażone i zarumienione.
Suszone pomidory odsączamy i kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do smażonych grzybów. Całość jeszcze przez chwilę smażymy.
Zdejmujemy patelnię z pieca, dodajemy ocet balsamiczny i wino. Całość dokładnie mieszamy.
Siekamy drobno pietruszkę i mieszamy z naszymi grzybkami.
Przekładamy danie do miski, zawijamy folią spożywczą i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.
…Smacznego