Pierwsza tarta na naszym blogu i od razu troszkę niezwykła. Kruchy serowy spód i słodkie pomidorki ze szczypiorkiem. To wszystko, a danie bardzo smaczne i sycące. Jedynym minusem jest bardzo kruchy spód, ale niestety mamy ten sam problem z każdą tartą, albo nie będzie krucha, albo prawie nie możliwe jest jej wyciągnięcie z formy, żeby ładnie wyglądała na talerzu. W tym przypadku spód będzie bardzo kruchy, więc trzeba uważać i być ostrożnym przy wykładaniu jej na talerz. Na szczęście małe problemy z podaniem w żaden sposób nie psują przyjemności z jedzenia tego pysznego i prostego dania.
Przepis
Składniki:
- 160g masła
- 400g małych i pachnących pomidorków
- 1 pęczek grubego szczypiorku
- 2 łyżki świeżego lub suszonego tymianku
- 2 łyżki świeżej lub suszonej bazylii
- 2 łyżeczki miodu
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 180g mąki
- 160g potartego sera
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w garnku i zostawiamy do ostygnięcia.
Pomidorki kroimy na połówki, szczypiorek kroimy i mieszamy razem z łyżką tymianku, oraz bazylią , miodem i oliwą. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na chwilkę.
Pozostałą łyżkę tymianku mieszamy z mąką, potartym serem i łyżeczką soli. Powoli dodajemy roztopione masło i całość wyrabiamy.
Rozkładamy na blaszce (porcja jest na blachę do tarty około 23 cm) serowy spód i robimy niewielki rand. Rozkładamy na wierzch przygotowane przed chwilą pomidorki z ziołami i pieczemy w temperaturze 200’C (z termoobiegiem 180’C) około 40 minut.
……Smacznego