Tarta z pomidorami i serowym spodem

gora

Pierwsza tarta na naszym blogu i od razu troszkę niezwykła. Kruchy serowy spód i słodkie pomidorki ze szczypiorkiem. To wszystko, a danie bardzo smaczne i sycące.  Jedynym minusem jest bardzo kruchy spód, ale niestety mamy ten sam problem z każdą tartą, albo nie będzie krucha, albo prawie nie możliwe jest jej wyciągnięcie z formy, żeby ładnie wyglądała na talerzu. W tym przypadku spód będzie bardzo kruchy, więc trzeba uważać i być ostrożnym przy wykładaniu jej na talerz. Na szczęście małe problemy z podaniem w żaden sposób nie psują przyjemności z jedzenia tego pysznego i prostego dania.

Przepis

produktySkładniki:

  • 160g masła
  • 400g małych i pachnących pomidorków
  • 1 pęczek grubego szczypiorku
  • 2 łyżki świeżego lub suszonego tymianku
  • 2 łyżki świeżej lub suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 180g mąki
  • 160g potartego sera
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

przygot2Masło roztapiamy w garnku i zostawiamy do ostygnięcia.

Pomidorki kroimy na połówki, szczypiorek kroimy i mieszamy razem z łyżką tymianku, oraz bazylią , miodem i oliwą. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na chwilkę.

Pozostałą łyżkę tymianku mieszamy z mąką, potartym serem i łyżeczką soli. Powoli dodajemy roztopione masło i całość wyrabiamy.

przygot1Rozkładamy na blaszce (porcja jest na blachę do tarty około 23 cm) serowy spód i robimy niewielki rand. Rozkładamy na wierzch przygotowane przed chwilą pomidorki z ziołami i pieczemy w temperaturze 200’C (z termoobiegiem 180’C) około 40 minut.

……Smacznego

 

 

glowne
Pora na pomidora!Wegetariański obiad V