Kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów. Bardzo często smażymy piersi z kurczaka z warzywami i różnymi sosami. Tym razem pokażemy świetne połączenia zaledwie kilku prostych składników, które stworzy bardzo oryginalne danie.
Przepis
Składniki:
- Piersi z kurczaka około 400 g
- średniej wielkości czerwona cebula
- 350 g pieczarek (najlepiej dość małych)
- 5 łyżek ciemnego octu balsamicznego
- 3 łyżki miodu
- 150 ml bulionu
- 1-2 łyżeczki zagęszczacza do sosów, można użyć na przykład mąki kukurydzianej.
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy na cienkie paski, bądź w piórka. Grzyby czyścimy i kroimy na połówki, bądź ćwiartki.
Pierś z kurczaka również kroimy w paski, lub nieduże kawałki, doprawiamy pieprzem.
Smażymy mięso na oliwie, aż się ładnie zarumieni. Zdejmujemy z pieca.
Osobno smażymy grzyby z cebulą. Ocet balsamiczny, miód i bulion mieszamy razem i dodajemy do podsmażonych grzybów z cebulą.
Chwilę gotujemy i dodajemy zagęszczacz, lub mąkę. Czekamy aż się zagotuje i dodajemy podsmażone wcześniej mięso.
Całość chwilę podgotowujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.
My podaliśmy je z ziemniakami, ale równie dobrze smakuje z ryżem czy makaronem.
…Smacznego.