Kurczak z grzybami na słodko

gora

Kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów. Bardzo często smażymy piersi z kurczaka z warzywami i różnymi sosami. Tym razem pokażemy świetne połączenia zaledwie kilku prostych składników, które stworzy bardzo oryginalne danie.

Przepis

prodSkładniki:

  • Piersi z kurczaka około 400 g
  • średniej wielkości czerwona cebula
  • 350 g pieczarek (najlepiej dość małych)
  • 5 łyżek ciemnego octu balsamicznego
  • 3 łyżki miodu
  • 150 ml bulionu
  • 1-2 łyżeczki zagęszczacza do sosów, można użyć na przykład mąki kukurydzianej.
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroimy na cienkie paski, bądź w piórka. Grzyby czyścimy i kroimy na połówki, bądź ćwiartki.

przygot1Pierś z kurczaka również kroimy w paski, lub nieduże kawałki, doprawiamy pieprzem.

Smażymy mięso na oliwie, aż się ładnie zarumieni. Zdejmujemy z pieca.

Osobno smażymy grzyby z cebulą. Ocet balsamiczny, miód i bulion mieszamy razem i dodajemy do podsmażonych grzybów z cebulą.

przygot2Chwilę gotujemy i dodajemy zagęszczacz, lub mąkę. Czekamy aż się zagotuje i dodajemy podsmażone wcześniej mięso.

Całość chwilę podgotowujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.

My podaliśmy je z ziemniakami, ale równie dobrze smakuje z ryżem czy makaronem.

…Smacznego.

glowne