Tarta z dynią i grzybami

tarta z dynią i grzybami

Zostajemy ciągle w klimacie jesienie. Dzisiaj standard czyli dynia i grzyby, ale w formie tarty i to również nietypowej bo na drożdżowym cieście. Drożdżowe ciasto ma tą zaletę, że nie trzeba go podpiekać, nie trzeba obciążać tak jak kruchego, po prostu układamy i wszystko razem pieczemy, ale o tym za chwilę.

Przepis

Składniki:

składniki na tartę z dynią i grzybamiCiasto:

  • 300 g mąki
  • pół kostki drożdży
  • szczypta cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Farsz:

  • pół niedużej dyni (w naszym przypadku Hokkaido)
  • 500 g pieczarek (lub innych grzybów)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • rozmaryn
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • tymianek
  • sok i skórka z cytryny
  • 200 g potartego sera (na przykład gouda)

Przygotowanie:

przygotowanie tarty z dynią i grzybamiMąkę wsypujemy do miski, robimy w środku dołek. Kruszymy drożdże, dodajemy cukier i 125 ml ciepłej wody. Lekko przemieszamy, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Dodajemy do ciasta sól i oliwę. Wyrabiamy do czasu, aż zacznie odchodzić od rąk, lub miksera. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jak za suche wody.

Wyrobione ciasto przygrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W międzyczasie zabieramy się za farsz.

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w dość cienkie i nieduże paski. Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w piórka, czosnek w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy dynię, grzyby, cebulę i czosnek, około 10 minut, na dużym ogniu.

przygotowanie tarty z grzybami i dyniąPrzyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.

Ciasto rozwałkowujemy na placek wielkości formy do tarty, pamiętajmy że należy zostawić 3-4 cm z każdej strony, aby wyszedł ładny rand. Wykładamy formę ciastem, przykrywamy szmatką i odstawiamy na kolejne 15 minut.

Śmietanę mieszamy z jajkami, tymiankiem, sokiem i skórką z cytryny.

Na ciasto nakładamy dynię z grzybami i zalewamy masą śmietanową. Całość posypujemy potartym serem i pieczemy w temperaturze 200’C około 30 minut.

….Smacznego.

tarta z grzybami i dynią