Dzisiaj proponujemy szybką tartę ze szpinakiem i wędzoną szynką. Dlaczego szybką, a dlatego, że nie trzeba podpiekać spodu. W większości przepisach na tarty, najpierw trzeba podpiec ciasto obciążone na przykład grochem, a potem dopiero nałożyć wypełnienie. W tym przepisie jest inaczej. Rozkładamy ciasto, wypełniamy i pieczemy wszystko za jednym razem, ale od początku.
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g masła lub margaryny
- 250 ml mleka
- 30 g wędzonej szynki
- 2 cebule
- 300 g szpinaku (najlepiej świeżego)
- 3 jajka
- 150 g potartego sera
- 2 łyżki skrobi (może być mączka ziemniaczana)
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Szynkę można śmiało zastąpić wędzonym boczkiem.
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, pół łyżeczki soli i 125 ml mleka, mieszamy razem i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto na chwilę wstawiamy do lodówki.
Szynkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na gorącym oleju. Gdy szynka zacznie się podpiekać dodajemy pokrojone w drobną kostkę cebulę i chwilę razem dusimy.
Szynkę z cebulą zdejmujemy z ognia, dodajemy szpinak, sól pieprz i gałkę muszkatołową. Całość dokłądnie mieszamy.
Wykładamy ciastem formę do tarty (28-30 cm średnicy). Pamiętamy o brzegach, powinny być około 3 cm wysokie.
Na ciasto równomiernie rozkładamy przygotowany przed chwilą farsz.
Pozostałe mleko (125 ml), jajka i skrobię razem dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Należy uważać z solą, ponieważ szynka często jest bardzo słona. Uzyskaną masę wylewamy równomiernie na tartę. Posypujemy serem i pieczemy w temperaturze 200’C (termoobieg 180’C) Przez około 30 minut.
..Smacznego