Gnocchi zapiekane z tuńczykiem

Po bardzo długiej przerwie, wracamy z przepisem na bardzo szybką zapiekankę. Dzisiaj Wielki Piątek, więc i zapiekanka z rybą, a dokładniej z tuńczykiem. Jak w przypadku większości naszych przepisów, przygotowanie tego pysznego dania nie powinno sprawić nikomu problemu, a zapewniamy, że zasmakuje wszystkim.

Przepis:

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • cebula, my użyliśmy świeżej zielonej cebulki
  • puszka pomidorów
  • 200 ml śmietany
  • 500 g gnocchi
  • 150g potartego sera
  • łyżka oliwy do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, suszone włoskie zioła

Gnocchi kupujemy takie już gotowe z lodówki, ale można również użyć suchych.

Przepis:

Tuńczyka odsączamy, a cebulkę kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy gnocchi, aż się lekko zrumienią.

Na czystej patelni podsmażamy tuńczyka i cebulką, po chwili dodajemy czosnek i puszkę pomidorów. Całość chwilkę smażymy i dodajmy śmietanę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Czekamy aż się zagotuje i gotowe.

Na dno formy do zapiekania dajemy troszkę sosu z tuńczykiem, następnie wysypujemy gnocchi i na górę reszta sosu. Posypujemy potartym serem.

Piec rozgrzewamy do 200’C i pieczemy około 15 minut, tak żeby ser ładnie się zapiekł.

Smacznego.