Dyniowy chlebek na słodko

glowne

Kolejna nasza jesienna propozycja, to pyszny pszenny chlebek z dynią. Taka słodka bułka, która długo zachowuje świeżość i idealnie nadaje się na jesienne śniadanie. Prosty w przygotowaniu i bardzo efektownie wyglądający na pewno zaskoczy waszych gości, albo domowników.

Przepis

prodSkładniki:

  • 500 g dyni (my użyliśmy dyni Hokkaido)
  • 170 g cukru
  • kostka drożdży (42 g)
  • 1kg mąki
  • 85 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Porcja jest na dwa bochenki chleba, śmiało można podzielić ją na pół, my jednak lubimy czasami zrobić coś podwójnie i ten drugi bochenek podarować naszym najbliższym.

Przygotowanie:

przygot1Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w duże kostki.

Do garnka wlewamy kilka łyżek wody i wrzucamy dynię. Dusimy ją około 20 minut. Gdy zacznie się przypalać dolewamy troszkę wody.

Dynia musi zmięknąć. Następnie robimy z niej piure za pomocą praski do ziemniaków.

Gdy nasze piure z dyni ostygnie, mieszamy je z cukrem. Dodajemy połowę (500 g) mąki, oraz drożdże. Całość mieszamy, aż do połączenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. W zimne jesienne dni najlepiej postawić je w miseczce przykrytej ściereczką na kaloryferze.

przygot2Pozostałe pół kilo mąki ucieramy z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Obie masy mieszamy ze sobą, aż do całkowitego połączenia. Przy cieście drożdżowym najwięcej pracy kosztuje wyrabianie go, jest to niestety ciężka fizyczna praca, no chyba, że mamy silny mikser, który zrobi to za nas.

Gotowe ciasto znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i z każdej połówki formujemy podłużny chlebek. Najlepiej chlebek wychodzi z foremek, ale można również zrobić zwykły owalny bochenek.

Nacinamy po długości dość głęboko, żeby ciasto miało miejsce do rośnięcia.

Pieczemy około 45 minut w temperaturze 190’C (termoobieg 1750’C)

Gotowe… smacznego.

glowne1
Sposób na dynię 2015Jesienne Superfoods