Po chwilowej przerwie, blog KasiaiKrzysiu.pl wraca do regularnego publikowania pysznych przepisów. Skoro jesień za oknem, to również u nas nie może zabraknąć jesiennych przepisów. Co najbardziej kojarzy się z jesienią… oczywiście dynia. W tym tygodniu dodamy dwa przepisy z dynią. Dzisiaj pyszna zupa z dyni, a w środę dyniowy chlebek. Nie wybiegając jednak w przyszłość wracamy do naszej zupy. To chyba najpopularniejsze zastosowanie dyni. My zrobiliśmy naszą zupę na sposób lekko orientalny, z imbirem i mleczkiem kokosowym. Wyszła bardzo dobra i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimne i wilgotne dni. Żeby było jeszcze bardziej orientalnie dodaliśmy smażone krewetki, oczywiście zupa świetnie smakuje bez nich, albo z dodatkiem podsmażonego boczku, lub grzanek.
Przygotowanie
Składniki:
400 g dyni (u nas najpopularniejsza jest dynia Hokkaido)
- 300 g marchewki
- imbir około 3cm
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 500 ml bulionu z ważyw
- 250 ml mleczka kokosowego
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- krewetki
Przygotowanie:
Dynię i marchewki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Z dyni oczywiście usuwamy pestki.
Cebulę i imbir również obieramy i kroimy w małą kostkę. Imbir można zetrzeć na tarce.
Roztapiamy masło w garnku i dusimy parę minut cebulę z imbirem. Dodajemy kawałki dyni i marchewki. Całość ponownie dusimy około 3-5 minut. Uwaga żeby się za mocno nie przypaliło.
Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy 15-20 minut. My używamy zwykłej kostki rosołowej, ale jeżeli ktoś samodzielnie przygotuje bulion, to tylko poprawi smak tej potrawy.
Następnie blendujemy naszą zupę. Wszystko zależy od blendera, ale postarajmy się aby nie było w niej dużych kawałków warzyw.
Niestety ze względu na włóknisty imbir pewnie nie uda nam się całości dokładnie zmiksować, dlatego na koniec najlepiej przecedzić przez sitko, tak żeby w naszej zupie nie było kawałków warzyw.
Do gładkiej zupy dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny, oraz solą i pieprzem.
Na patelni podsmażamy krewetki, my użyliśmy tanich mrożonych krewetek. gdy się ładnie zarumienią dodajemy na każdy talerz kilka sztuk.
…Smacznego