Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami

gora

Po chwilowej przerwie, blog KasiaiKrzysiu.pl wraca do regularnego publikowania pysznych przepisów. Skoro jesień za oknem, to również u nas nie może zabraknąć jesiennych przepisów. Co najbardziej kojarzy się z jesienią… oczywiście dynia. W tym tygodniu dodamy dwa przepisy z dynią. Dzisiaj pyszna zupa z dyni, a w środę dyniowy chlebek. Nie wybiegając jednak w przyszłość wracamy do naszej zupy. To chyba najpopularniejsze zastosowanie dyni. My zrobiliśmy naszą zupę na sposób lekko orientalny, z imbirem i mleczkiem kokosowym. Wyszła bardzo dobra i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimne i wilgotne dni. Żeby było jeszcze bardziej orientalnie dodaliśmy smażone krewetki, oczywiście zupa świetnie smakuje bez nich, albo z dodatkiem podsmażonego boczku, lub grzanek.

Przygotowanie

Składniki:

  • prod400 g dyni (u nas najpopularniejsza jest dynia Hokkaido)
  • 300 g marchewki
  • imbir około 3cm
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml bulionu z ważyw
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • krewetki

Przygotowanie:

przygot1Dynię i marchewki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Z dyni oczywiście usuwamy pestki.

Cebulę i imbir również obieramy i kroimy w małą kostkę. Imbir można zetrzeć na tarce.

Roztapiamy masło w garnku i dusimy parę minut cebulę z imbirem. Dodajemy kawałki dyni i marchewki. Całość ponownie dusimy około 3-5 minut. Uwaga żeby się za mocno nie przypaliło.

Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy 15-20 minut. My używamy zwykłej kostki rosołowej, ale jeżeli ktoś samodzielnie przygotuje bulion, to tylko poprawi smak tej potrawy.

przygot2Następnie blendujemy naszą zupę. Wszystko zależy od blendera, ale postarajmy się aby nie było w niej dużych kawałków warzyw.

Niestety ze względu na włóknisty imbir pewnie nie uda nam się całości dokładnie zmiksować, dlatego na koniec najlepiej przecedzić przez sitko, tak żeby w naszej zupie nie było kawałków warzyw.

Do gładkiej zupy dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny, oraz solą i pieprzem.

przygot3Zupa gotowa

Na patelni podsmażamy krewetki, my użyliśmy tanich mrożonych krewetek. gdy się ładnie zarumienią dodajemy na każdy talerz kilka sztuk.

…Smacznego

glowne
Sposób na dynię 2015
Jesienne Superfoods