ciasto jabłkowe z marcepanem

ciasto jabłkowe z marcepanem

Jak już niejednokrotnie pisaliśmy, szkoda nie korzystać z pysznych jabłek, które obecnie zajmują wiele półek w sklepach. Następnym naszym pomysłem, jest pyszne ciasto na kruchym spodzie, z jabłkami i marcepanową pianką. Ciasto robi się szybko, zawsze wychodzi i na pewno wszystkim będzie smakować. Ciasta z jabłkami to również świetny sposób na wykorzystanie nie najsmaczniejszych jabłek. Jeżeli ktoś nie lubi kwaśnych, a przypadkiem takie kupił to one idealnie nadadzą się na wszelkiego rodzaju ciasta.

Przepis

składniki na ciasto jabłkowe z marcepanemSkładniki:

  • 350 g mąki
  • łyżeczka cukru do pieczenia
  • 250 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 210 g masła
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 500 ml mleka
  • 200 g masy marcepanowej
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

przygotowanie ciasta jabłkowego z marcepanemMieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, 170 g cukru i cukier wanilinowy. Masło kroimy w kostkę i wyrabiamy kruche ciasto. Tak długo, aż składniki się połączą. Ciasto to różni się od innych rodzajów kruchych ciast. Będzie się ono mocno kruszyć, ale bez problemu wyłożycie nim blaszkę do pieczenia. My zawsze na spód blaszki dajemy papier do pieczenia. Ciasto należy wyłożyć cienką warstwą. Jest to przepis na dużą ilość ciasta, my użyliśmy dwóch małych blaszek.

Jabłka obieramy usuwamy pestki i kroimy w dość cienkie plasterki. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.

Podgrzewamy mleko w garnku. Masę marcepanową kroimy w małą kostkę (można ją też zetrzeć na tarce) i dodajemy do podgrzanego mleka. Całość mocno mieszamy, aż marcepan się rozpuści.

przygotowanie ciasta jablkowo marcepanowegoRozdzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z reszta cukru (80 g), śmietaną i budyniem waniliowym.

W między czasie zagotowujemy mleko z marcepanem. Na chwilę ściągamy z pieca i dokładnie mieszając wlewamy powoli masę jajeczną. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do jeszcze ciepłej masy mlecznej. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Na kruche ciasto układamy jabłka i polewamy masą marcepanową. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 ‚C (termoobieg 160 ‚C) na 45-50 minut.

…Smacznego.

ciasto jablkowo marcepanowe