Bułeczki sezamowe z ziołami

glowny

Dzisiaj przygotowaliśmy bardzo smaczne bułeczki z sezamem i świeżymi ziołami. Bułeczki świetnie sprawdzą się jako dodatek do grilla, ale również jako świeże pieczywo na niedzielę, czy inny dzień wolny. Przepis jest na tyle elastyczny, że każdy łatwo dopasuje je do własnego gustu, dobierając odpowiednie zioła, ale o tym za chwilkę. Więc do dzieła.

Przepis

produktySkładniki:

  • 400g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200g tłustego twarożku
  • pęczek ziół (mogą być różne)
  • 6 łyżek sezamu
  • 1/2 szklanki mleka
  • ok 4 łyżek mleka skondensowanego (do posmarowania bułeczek)

W dzisiejszych bułeczkach, mamy pietruszkę i bazylię, bo akurat takie zioła mieliśmy w domu, śmiało można dać inne. Ze szczypiorkiem bułeczki będą ostrzejsze, a z czosnkiem będą jeszcze lepiej pasować na grilla.

Przygotowanie:

przygot1Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać sól i roztarty widelcem serek. My znowu wykorzystaliśmy gotowy serek do serników, ale można dodać zwykły twarożek.

Zioła opłukać, drobno posiekać i dodać do miski razem z sezamem.

Całość wyrobić na gładką masę, stopniowo dodając mleko.

przygot2Z gotowego ciasta formujemy wałek o średnicy 8 cm i kroimy na 10-12 części. Ciasto się troszkę klei, więc trzeba oprószyć ręce mąką i uformować okrągłe bułeczki. Na każdej z nich na wierzchu nacinamy krzyżyk.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki i posmarować je mlekiem skondensowanym.

przygot3Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200’C. Przy termoobiegu wystarczy 180’C.

Oczywiście bułeczki najlepiej smakują świeże.

 

….Smacznego

gotowe8
Danie pachnące ziołami. Lato 2015