Dania główne

Dania główne czyli wszystko to co może być bazą do obiadu, czyli mięsa, ryby, zapiekanki itp. Jest to najszersza kategoria i kiedyś na pewno ją rozdzielimy ze względu na łatwość przeszukiwania, ale póki co mamy wszystko razem.

 


Gnocchi zapiekane z tuńczykiem

Po bardzo długiej przerwie, wracamy z przepisem na bardzo szybką zapiekankę. Dzisiaj Wielki Piątek, więc i zapiekanka z rybą, a dokładniej z tuńczykiem. Jak w przypadku większości naszych przepisów, przygotowanie tego pysznego dania nie powinno sprawić nikomu problemu, a zapewniamy, że zasmakuje wszystkim. Przepis: Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie…

Czytaj dalej

Zapiekane cannelloni z kurczakiem i grzybami

Dzisiejsza nasza propozycja to pyszny nadziewany makaron cannelloni z kurczakiem i grzybami. Bardzo dużo przygotowujemy zapiekanek z makaronem. Jak zwykle w tego typu daniach nie mogło zabraknąć sosu beszamelowego, który w połączeniu z pomidorami daje ponadczasowy, tradycyjny smak. Zapraszamy do wypróbowania, na pewno wszystkim będzie smakować. Przepis Składniki: Sos pomidorowy:…

Czytaj dalej

Zapiekanka dyniowa z makaronem, szynką i fetą

Pierwszy z typowo jesiennych dań. Co poza grzybami kojarzy nam się z jesienią na talerzu?… oczywiście dynia. Dynia nie tylko nadaje się na zupę (oczywiście polecamy również naszą zupę z dyni z mleczkiem kokosowym), ale jest to świetne warzywo, które można wykorzystać chociażby w zapiekance. Taką właśnie zapiekankę chcemy wam…

Czytaj dalej

Pizza kwiatek

Dzisiejszy przepis to prosta domowa pizza, ale podana zupełnie inaczej. Dzięki umiejętnemu nacięciu i poukładaniu tworzymy piękną pizze, którą można pokroić i zjeść w formie bułeczek, ale nie ma się czego obawiać. Pizza jest bardzo prosta i na pewno każdemu się uda, a efekt końcowy zaskoczy domowników. Świetna zarówno jako…

Czytaj dalej

Placki z cukinii

Dzisiaj pokażemy szybką i pyszną alternatywę dla jakże lubianych placków ziemniaczanych. Ostatnio używamy dużo cukinii w kuchni, po pierwsze dlatego, że jest obecnie dość tania i łatwo dostępna w różnych odmianach, a po drugie jest po prostu pyszna. Lubimy eksperymentować i wyszukiwać ciekawe dania z naszymi ulubionymi produktami. Placki z…

Czytaj dalej

Klopsy mielone na włoskiej kapuście z sosem a’la beszamelowym.

Wracamy po dość długiej przerwie. Tym razem chcemy was zachęcić do wypróbowania klopsów, czy jak to woli kotletów mielonych zapiekanych na włoskiej kapuście z sosem podobnym do  beszamelowego. Mielone klopsy na pewno każdy z was robi bardzo często, a niewielki dodatek sprawi, że po pierwsze będziecie mieli surówkę z głowy,…

Czytaj dalej

Szybka tarta ze szpinakiem i wędzoną szynką

Dzisiaj proponujemy szybką tartę ze szpinakiem i wędzoną szynką. Dlaczego szybką, a dlatego, że nie trzeba podpiekać spodu. W większości przepisach na tarty, najpierw trzeba podpiec ciasto obciążone na przykład grochem, a potem dopiero nałożyć wypełnienie. W tym przepisie jest inaczej. Rozkładamy ciasto, wypełniamy i pieczemy wszystko za jednym razem,…

Czytaj dalej

Warzywne curry z kurczakiem

Dzisiaj znowu odrobina orientu. Pyszne jednogarnkowe danie z kurczakiem i świeżymi warzywami. Lekko ostre i posiadające wiele oryginalnych smaków. Lubimy eksperymentować z innymi kuchniami, a kuchnia azjatycka to zupełnie inne smaki, kolory oraz niezapomniane dania. Przepis jak zwykle jest prosty. Zachęcamy do spróbowania i zaskoczenia rodziny daniem jak z „chińskiej”…

Czytaj dalej

Kasseler z ananasem – egzotyczna pieczeń wieprzowa

Dzisiaj danie obiadowe, w którym występuje jedno z podstawowych mięs kuchni niemieckiej, czyli kasseler. Jest to peklowana i lekko wędzona wieprzowina. Dodaliśmy do tej typowej pieczeni trochę egzotyki, czyli ananasa i wyszło pyszne i sycące danie. Zachęcamy do spróbowania. Przepis Składniki: pół puszki ananasa (425 ml) 800 g kasseler’a bez…

Czytaj dalej