Placki z cukinii

Placki z cukiniiDzisiaj pokażemy szybką i pyszną alternatywę dla jakże lubianych placków ziemniaczanych. Ostatnio używamy dużo cukinii w kuchni, po pierwsze dlatego, że jest obecnie dość tania i łatwo dostępna w różnych odmianach, a po drugie jest po prostu pyszna. Lubimy eksperymentować i wyszukiwać ciekawe dania z naszymi ulubionymi produktami. Placki z cukinii są bardzo proste i idealnie nadają się na letni obiad. Polecamy.

Przepis

Składniki:

  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • pół kilo cukinii
  • 150 g płatków owsianych
  • kilka listków bazylii (ewentualnie łyżeczka suszonej bazylii)
  • 3 jajka
  • 50 g potartego sera
  • sól, pieprz, wegeta
  • trochę mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

przygotowanie placków z cukiniiCebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Cukinie trzemy na tarce na grubych oczkach.

Cukinie, cebulę, czosnek i płatki owsiane mieszamy razem.

Bazylię siekamy i mieszamy z jajkami i serem. Dodajemy jajka z serem do cukinii i całość dokładnie mieszamy, jeżeli jest za rzadkie dodajemy mąki. Przyprawiamy solą pieprzem i wegetą. Cukinia jest dość słodka, więc nie żałujemy soli.

przygotowanie placuszków z cukiniiCzy jest za rzadkie najłatwiej dowiemy się podczas smażenia, jeżeli placuszki będą się rozpadać po prostu dodajemy mąki.

Placuszki smażymy na oleju i gotowe. Proste i pyszne placki z cukinii na pewno przypadną do gustu zarówno naszym domownikom jak i gościom.

Polecamy i przypominamy również nasz przepis na placki z kalafiora.

…Smacznego

 

placuszki z cukinii