Klopsy mielone na włoskiej kapuście z sosem a’la beszamelowym.

mielone zapiekane z kapustą

Wracamy po dość długiej przerwie. Tym razem chcemy was zachęcić do wypróbowania klopsów, czy jak to woli kotletów mielonych zapiekanych na włoskiej kapuście z sosem podobnym do  beszamelowego. Mielone klopsy na pewno każdy z was robi bardzo często, a niewielki dodatek sprawi, że po pierwsze będziecie mieli surówkę z głowy, kapusta nadaje się wyśmienicie, a po drugie zupełnie odmienicie swoje danie. W przepisie podajemy przykładowy przepis na klopsy mielone, ale zachęcamy żeby zrobić je po swojemu, tak jak robicie je na co dzień. Gwarantujemy, że będą jeszcze pyszniejsze.

Przepis

skłądniki na mielone zapiekane z kapustąSkładniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • wegeta
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml bulionu ważywnego
  • 150 g gęstej śmietany
  • 800 g włoskiej kapusty
  • garść posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

przygotowanie mielonych zapiekanych z kapustąPrzygotowujemy mielone kotlety, napiszemy raz jeszcze, na wypadek jakby ktoś nie czytał nagłówka, że najlepiej zrobić je po swojemu, tak jak robimy na co dzień i ominąć pierwszy akapit, jeżeli jednak wolisz wykonywać przepisy od deski do deski, to zaczynamy.

Siekamy drobno cebulę, dodajemy do mięsa mielonego, jajek, bułki tartej i przypraw, całość dokładnie mieszamy. Smażymy na maśle, ale się ładnie zarumienią i odkładamy na bok.

W garnku roztapiamy 30 g masła. Do roztopionego masła dodajemy mąkę i mocno mieszamy, aż do uzyskania złotego koloru. Dodajemy bulion i całość dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Gotujemy i pozostawiamy na ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło.

przygotowanie klopsów zapiekanych z kapustąDodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, trzeba uważać żeby śmietana się nie zważyła, my używamy Creme Fraiche i nie ma z tym problemu, ale w Polsce chyba nie jest ona dostępna, więc można sposobem naszych babć, wlewać łyżką powoli sos do śmietany i mieszać, aż będzie ona na tyle rzadka i ciepła, żeby dodać ja do sosu. Smakujemy i ewentualnie przyprawiamy solą lub pieprzem.

Włoską kapustę siekamy w paski około 2 cm szerokie, i smażymy na maśle, około 10 minut, aż zmięknie.

Przekładamy kapustę do naczynia w którym będziemy ją zapiekać razem z naszymi klopsami. Na wierz układamy mięso, można lekko przykryć kotleciki kapustą i zalewamy przygotowanym przed chwilą sosem.

Zapiekamy w temperaturze 200’C (termoobieg 180’C) przez około 30 minut, przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką.

Wystarczy ugotować do tego ziemniaki i mamy pyszny obiad który zadziwi zarówno miłośników konserwatywnej kuchni, jak i lubiących eksperymenty.

Gorąco polecamy… smacznego.

klopsy mielone zapiekane z kapustą