Gofry z serem – wytrawne

Gofry z serem

Następne gofry które przetestowaliśmy, to gofry z serem. Gofry z reguły kojarzą nam się z deserem, ale tym razem nie będą na słodko. Świetnie pasują jako zakąski, na przykład maczane w dipie. Kasia stwierdziła, że smakują trochę jak placki ziemniaczane. Na pewno warto spróbować i przekonać się, że gofrownica nie służy tylko do robienia deserów, ale również do pysznych przystawek.

Przepis

Składniki na gofry z seremSkładniki:

  • 80 g miękkiego masła
  • 200 g kwaśniej śmietany
  • 250 g mąki
  • 100 g startego parmezanu
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

przygotowanie gofrów z seremWszystkie składniki wrzucamy do garnka i miksujemy, aż do osiągnięcia jednolitej i gładkiej masy.

To wszystko. Mamy gotowe ciasto, teraz nakładamy z zależności od wielkości gofrownicy kilka łyżek ciasta. W naszym przypadku trzy i smażymy. W naszym przypadku smażyliśmy trzy minuty.

Przypominamy, że aby gofry były chrupiące, trzeba je odkładać osobno, na papier do pieczenia lub czystą ściereczkę.

Smacznego… Jeżeli macie pomysły jak jeszcze można wykorzystać te gofry, lub w czym je podać, napiszcie w komentarzu.

 

 

Gofry z parmezanem