Kolejna nasza propozycja to zapiekanka ze szpeclami. Czym są szpecle? to takie kluseczki bardzo przypominające domowy makaron. Jeżeli nie będziecie mogli znaleźć w sklepie szpecli, bez problemu można je zastąpić jajecznym domowym makaronem. My na pewno dodamy niedługo przepis na przygotowanie szpecli samodzielnie, ale póki co kupujemy je w sklepie. Pasują za równo suszone (jak makaron), jak i świeże, które można znaleźć w lodówkach. Wracając do naszej potrawy, szpecle świetnie nadają się do zapiekanek, my zapieczemy je z grzybami, białą kapustą, kurczakiem i serem. Jeżeli ktoś szuka dania wegetariańskiego można śmiało pominąć kurczaka.
Przepis
Składniki:
- 600 g kapusty pekińskiej
- 500 g pieczarek
- Szpecle 300 g suszonych lub 800 g świeżych
- 400 g piersi z kurczaka
- sól i pieprz
- 60 g masła
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 125 ml bulionu warzywnego
- 150 g gęstej śmietany
- 200 g potartego sera
- 2 średniej wielkości cebule
Jak już pisaliśmy we wstępie szpecle można zastąpić domowym makaronem.
Przygotowanie:
Kapustę myjemy, suszymy i tniemy w paseczki. Grzyby kroimy na pół, albo ćwiartki w zależności od wielkości.
Szpecle, przygotowujemy według opisu na opakowaniu, czyli najczęściej gotujemy w lekko osolonej wodzie, jak makaron.
W garnku roztapiamy 20 g masła i dusimy posiekaną kapustę przez około 5 minut. Doprawiamy ją solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Kurczaka kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na maśle.
Na patelni roztapiamy trochę masła i smażymy grzyby. Nie muszą się długo smażyć, wystarczy 3-5 minut. Dolewamy do grzybów bulion i czekamy aż całość się zagotuje. Ściągamy z ognia.
Do grzybów dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy podsmażonego kurczaka.
Połowę ugotowanych i odsączonych z wody szpecli mieszamy ze 100 g sera i układamy w formie do zapiekania. Następnie dodajemy kapustę i grzyby z kurczakiem. Całość przykrywamy pozostałą częścią szpecli wymieszanych z serem.
Zapiekankę pieczemy w temperaturze 200’C przez około 10-15 minut.
W międzyczasie kroimy w krążki cebulę i podsmażamy na maśle, aż będzie złoto brązowa.
Po wyjęciu zapiekanki z pieca posypujemy ją cebulką i gotowe.
….Smacznego