Mini pizze z pesto i pomidorami

goraPizza każdemu kojarzy się z sosem pomidorowym i dodatkami, my postanowiliśmy zrobić ją na odwrót. Zamiast sosu wykorzystać świeże zioła w postaci pesto, a na wierzch wrzucić pomidory. Jak już nie raz wspominaliśmy lubimy proste przepisy. Proste połączenia smaków, tak samo będzie w tym przypadku. Jedynie pesto, pomidory i ser. Niewiele, a smak wyśmienity. Często będziemy dodawać pizze, a tym samym eksperymentować z ciastem, bo to często właśnie ono decyduje o ostatecznym smaku i przyjemności jedzenia. Dzisiaj coś na lato, świeże zioła i pachnące pomidorki.

 Przepis

prodSkładniki:

  • 500 g mąki
  • 10 g świeżych drożdży
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek świeżej bazylii
  • 40 g orzeszków pinii
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera parmezan, ewentualnie inny żółty

przygot2Pietruszka i bazylia, potrzebna jest do pesto, my zużyliśmy całą małą doniczkę bazylii i pół doniczki pietruszki naciowej.

Pomidorki wybierzmy te małe i pachnące, będą się ładnie prezentować i świetnie smakują.

Przygotowanie:

Mąkę zalewamy 270 mililitrami ciepłej wody, dodajemy drożdże i łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Stawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podwoi swoją objętość. Maksymalnie jakieś dwie godziny.

przygot1

W międzyczasie przygotowujemy pesto. Oliwę z oliwek, bazylię, pietruszkę i orzeszki pinii blendujemy, do czasu uzyskania piure. Doprawiamy pieprzem i solą.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy tylko chwilę z posiekanym szczypiorkiem, dzielimy na cztery części i rozwałkowujemy na okrągłe cieniutkie placki. W zależności od gustu, czy ktoś woli pizze na cienkim, czy grubym cieście, można mniej lub bardziej je rozwałkować. Zawijamy mały rand dookoła pizzy i kładziemy je na papierze do pieczenia.

przygot4Smarujemy pizze pesto. Pomidorki kroimy w plasterki i układamy na pesto. Posypujemy startym serem i pieczemy. Piekarnik nagrzewamy do 200’C i pieczemy z termoobiegiem 15-20 minut, aż ciasto będzie miało złoto-brązowy kolor, bez termoobiegu zwiększamy temperaturę do 225’C. Gotowe.

….Smacznego.

 

glowne
Danie pachnące ziołami. Lato 2015