Ryba po grecku – nie tylko na wigilię

gotowe6

Ryba po grecku to typowe danie wigilijne w Polsce. My przygotowujemy ją kilka razy w roku, szczególnie dobrze smakuje w lato. Gdy wyjęta z lodówki świetnie orzeźwia w upalny dzień. Z rybą po grecku to jak z bigosem, niby każdy zna, prawie każdy robi, ale każda ryba i bigos smakują inaczej. W swoim życiu jedliśmy wiele wariacji tego dania. Dzisiaj pokażemy przepis prosty i zarazem nasz ulubiony. Zapraszamy do wypróbowania… nie trzeba czekać do wigilii.

Przepis

produkty6Składniki:

  • 800g ryby
  • 600g marchewki
  • 400g cebuli
  • 200g selera
  • 200g korzenia pietruszki
  • przecier pomidorowy
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • olej
  • jajko
  • bułka tarta
  • wegeta

przygot64My kupujemy mrożonego mintaja w kostkach. Kostki są dość grube i ryba nie rozpada się, dlatego nie trzeba jej szukać w warzywach, poza tym kostki łatwo się układa w misce i smaży we frytkownicy. Można oczywiście użyć dowolnej, ulubionej ryby, ważne żeby miała dość zwarte mięso.

Ilość przecieru zależy od jego jakości. My wolimy gęsty mocny przecier. My dodajemy całą tubkę przecieru, czyli 200g.

Przygotowanie:

przygpt63Jeżeli mamy rybę mrożoną, to rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem i wegetą, oczywiście można ją zastąpić solą. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Rybę smażymy na złoto na patelni lub we frytkownicy.

Cebulę obieramy, kroimy na półplasterki i smażymy na oleju. Dodajemy do cebuli trochę soli i pieprzu, żeby puściła soki. Smażymy, aż nabierze złotego koloru.

Pozostałe warzywa obieramy i trzemy na grubej tarce. Gdy cebula będzie już złota wrzucamy do niej resztę warzyw. Wlewamy około szklanki wody, dodajemy łyżkę cukru, sól i pieprz. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jak zaczyna się przypalać dolewamy wody. Długość duszenia zależy od warzyw, muszą być miękkie.

przygot61Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 10 minut. Warzywa muszą być gęste, jeżeli mają za dużo wody smażymy dłużej, jeżeli szybciej zaczynają się przypalać, dodajemy troszkę wody.

Do dużej miski nakładamy najpierw warstwę warzyw, potem rybę, następnie znowu warzywa i znowu ryba. Na górze muszą być oczywiście warzywa.

Całość odstawiamy do wystygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień, jak całość się przegryzie.

…Smacznego

glowne